Rwanda zoekt opgeleide arbeidskrachten

Elf jaar na de genocide die minstens 800.000 levens eiste en nog meer mensen op de vlucht joeg, kampt Rwanda met een nijpend tekort aan opgeleide mensen, van bankbedienden tot kappers. Vooral wie naar Europa of de VS vluchtte, heeft geen haast om terug te keren. De Rwandese overheid probeert mensen aan te moedigen terug te keren door hen vliegtuigtickets en jobs aan te bieden.



We hebben behoefte aan mensen die anderen kunnen opleiden tot zelfstandige beroepen als kapper, steenkoolproducent, tapijtschoonmaker, boekhouder, zegt Vincent Karega, permanent secretaris in het Rwandese Ministerie van Arbeid.

“Het ontbreekt ons aan capaciteit, knikt ook Uzziel Ndagijimana, de directeur van een financiële school in de Rwandese hoofdstad Kigali. Ik denk dat het ons tien tot vijftien jaar zal kosten om zelfvoorzienend te zijn en genoeg arbeidskrachten te hebben voor jobs in verzekeringen, banken en boekhouding.

Sinds de genocide keerden al zo’n miljoen mensen terug naar Rwanda. Driekwart daarvan kwam uit de buurlanden Tanzania, Burundi en Oeganda, zegt Karega. Vluchtelingen uit Europa en Noord-Amerika komen aan een trager tempo terug door de beperkte voorzieningen, zoals het gebrek aan goede scholen en gezondheidsvoorzieningen. Ook de lage salarissen ontmoedigen.

De overheid voert nu een aanmoedigingspolitiek om repatriëring aan te moedigen. Ook de Stichting voor Capaciteitsopbouw die de Wereldbank, donoren en Afrikaanse overheden in 1991 oprichtten probeert te helpen om de gaten in de arbeidsmarkt te dichten.

Buitenlandse investeerders keren ook maar zeer traag terug naar Rwanda. Negentig procent van onze investeerders zijn Rwandees, zegt Karega. Volgens hem gaat het wel goed met het onderwijs in Rwanda: sinds 1994 is het aantal inschrijvingen in de lagere scholen verdrievoudigd en dat in de middelbare scholen verdubbeld. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.