Sancties tegen Ivoorkust treffen medische bevoorrading

Als gevolg van transportmoeilijkheden en sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben opgelegd, is er in Ivoorkust een tekort aan medicijnen. Vele gewonden hebben moeilijk toegang tot medische zorg. Intussen zijn er in buurland Liberia ook meer dan 82 000 vluchtelingen door het steeds heviger geweld.

De aanslepende onveiligheid in Ivoorkust treft inmiddels ook de medische voorraad. Volgens Artsen Zonder Grenzen is er een tekort aan basismedicijnen om chronische of ernstige ziektes te behandelen. Het tekort is ook een gevolg van de economische en financiële sancties die de internationale gemeenschap oplegde. Die sancties moesten de druk op het regime van zittend president Gbagbo opvoeren.

Naast het medisch tekort is er ook het probleem van de almaar grotere vluchtelingenstromen. Door de aanhoudende gevechten tussen aanhangers van zittend president Ghagbo en voorstanders van Ouattara zijn er de voorbije twee weken in buurland Liberia 45 000 vluchtelingen aangekomen. Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn er daar nu in totaal meer dan 82 000 vluchtelingen.

Renzo Fricke, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen, vreest dat het moeilijk wordt om het gevaar op epidemieën op te volgen. ‘Voor ons is het essentieel om toegang te hebben tot die grote vluchtelingenstromen, maar het is moeilijk om bij de gebieden te raken die dicht bij de frontlinie liggen’, zegt Fricke.

Eén ziekenhuis

In de hoofdstad Abidjan onstonden de voorbije weken een twintigtal vluchtelingenkampen. Volgens Fricke lukt het wel om met mensen uit beide kanten van het conflict te werken. ‘Daar kunnen onze teams iedereen bereiken, maar helaas is dat niet het geval in de rest van het land. We merken dat in het algemeen het almaar moeilijker wordt om mensen te bereiken die verzorging nodig hebben’, aldus Fricke.

In de wijk Abobo van de hoofdstad Abidjan zijn twee miljoen inwoners afhankelijk van één ziekenhuis. Daar werkt Artsen Zonder Grenzen sinds eind februari samen met het ministerie van Volksgezondheid. Het medisch personeel verliet de andere ziekenhuizen door het geweld. Patiënten durven niet de straat op naar het ziekenhuis omdat ze onderweg te maken krijgen met gevechten en barricades.

De gevechten in Ivoorkust begonnen na de verkiezingen in eind november. Alassane Ouattara won daarbij met 54, 1 procent van de stemmen maar de huidige president Laurent Ghagbo weigert af te treden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.