Schonere diesel had 14.000 doden kunnen vermijden in Brazilië

Brazilië had bijna 14.000 doden kunnen vermijden als het sneller op schonere diesel was overgeschakeld. Dat zeggen wetenschappers.

Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo berekenden dat de vertraging in de komst van schonere diesel tot 2040 aan 13.984 Brazilianen het leven kan kosten.

Sinds vorige maand is in de Braziliaanse tankstations diesel S10 te verkrijgen, een variant met minder zwavel. Maar S10 had er volgens de regeringsplannen al in 2009 moeten zijn.

Door die vertraging bleven voertuigen die op S50 rijden, diesel die vijf keer meer vervuilend is dan S10, nog drie jaar langer in productie, zegt het Laboratorium voor Luchtvervuiling van de faculteit Geneeskunde.

“Er werden in die periode veel vrachtwagens zonder katalysator verkocht, voertuigen die elke dieselsoort kunnen gebruiken”, zegt Paulo Afonso de André, een van de verantwoordelijken van het onderzoek. “Je mag ervan uitgaan dat die voertuigen nog minstens dertig jaar zullen rondrijden en gassen zullen uitstoten die ademhalingsproblemen veroorzaken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.