Senegalese dieven ontdekken zonnepanelen

Dieven in Senegal hebben het voorzien op zonnepanelen die sinds enkele jaren plattelandsdorpen voorzien van energie. Dorpsbewoners, die vaak voor het eerst in hun leven gebruik kunnen maken van elektriciteit, zijn de dupe.

We proberen het leven aangenamer te maken voor de plattelandsbevolking in het binnenland, maar kwaadwillende individuen saboteren de projecten, zegt André Faye, hoofd Duurzame Energieprojecten van het Senegalese Bureau voor Plattelandselektriciteit (ASER). De zonnepanelen die in de dorpen worden geïnstalleerd, zijn bedoeld voor drinkwatervoorziening, elektriciteit en telecommunicatie.

Het ASER heeft zich tot doel gesteld om binnen twintig jaar 60 procent van de plattelandsdistricten van stroom te voorzien. Het platteland loopt ver achter bij de steden als het gaat om elektrische voorzieningen, onder meer omdat mensen over een groot gebied verspreid wonen.

Het ASER heeft tot nu toe 10.000 zonnepanelen geïnstalleerd in driehonderd dorpen. Er zijn ook plannen om negen centrale installaties te bouwen op de eilanden in de Saloum Delta, bij de Atlantische kust.

Uit een onderzoek dat vorig jaar werd gehouden, bleek dat drie op de twintig geïnstalleerde zonnepanelen alweer verdwenen waren. In sommige gevallen werden ze gestolen door de technici die ze installeerden. In één geval bleek een inwoner van Mauritanië panelen gestolen te hebben om ze in eigen land door te verkopen.

De dieven sloegen hun slag onder meer bij kerken, scholen en een kraamziekenhuis. Je kunt je voorstellen hoe groot de teleurstelling is bij dorpsbewoners als hun kraamkliniek opeens weer zonder elektriciteit zit, zegt Faye.

De diefstal treft niet alleen het ASER, maar ook het nationale Telecommunicatiebedrijf Sonatel en andere overheidsbedrijven. De laatste drie jaar werden meer dan tweehonderd panelen gestolen die gemonteerd waren op gebouwen van Sonatel. De twaalf segmenten waar een zonnepaneel uit bestaat, kosten elk 400 dollar. De dieven verkopen ze door voor 160 dollar, in Senegal of in buurlanden. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.