Situatie in Nigeria blijft onrustig

“De aanval van zondag hadden we kunnen vermijden”, dat zegt staatsgouverneur Jang, en ook bij de bevolking komt de onvrede aan de oppervlakte.
Volgens de staatsgouverneur van Plateau, Jonah John Jang, had het leger de moordende aanval van zondag, waarbij vermoedelijk vijfhonderd mensen omkwamen, kunnen voorkomen. Dat meldden verschillende Nigeriaanse media. In Plateau werden zondag een drietal Beromdorpjes (vooral christelijk) aangevallen door Fulani (voornamelijk moslim), mannen, vrouwen en kinderen werden afgeslacht of levend verbrand.
Jang zegt informatie verkregen te hebben van enkele burgers, die gewapende mannen hadden gesignaleerd. Hij zou dit onmiddellijk hebben gemeld aan de General Officer Commanding (GOC) van de 82 legerdivisies in Jos. Deze zou daarop hebben beloofd actie te ondernemen maar dat is blijkbaar niet gebeurd.
Drie uur later werd Jang wakker gebeld, het geweld was toch massaal uitgebroken. Ook zeggen verschillende getuigen dat het leger veel te laat zou hebben gereageerd tijdens het conflict.

Rust verstoord


Ondertussen is op verschillende plaatsen de rust alweer verstoord. Een groep vrouwen uit het Vwang district kwam op straat, in het zwart gekleed en christelijke liederen zingend. Zij vrezen dat de troepen, die er kwamen om de veiligheid te garanderen, partij kiezen en zich dus tegen hen keren. Volgens de leidster van de groep, Sarah A. Dennis, leven de vrouwen nu in constante angst.

Dinsdagavond zouden ook zeven mensen gedood zijn in Kuru en Tundun Wada, al zijn de omstandigheden niet helemaal duidelijk. Volgens de Nigeriaanse krant The Nation zou een militair het vuur geopend hebben wanneer enkele Fulani probeerden enkele runderen te stelen.

Bovendien is de samenwerking tussen politie en leger niet altijd optimaal, wat gisteren ook is uitgemond in een conflict. Enkele militairen wilden toegang tot de gebouwen van de Police Staff College, omdat ze enkele Fulani wilden arresteren die binnen waren geglipt. De politie wou echter eerst toestemming van een overste alvorens de militairen toe te laten. De militairen zouden zich daarop een weg naar binnen hebben gebaand.
Enkele Beromjongeren waren ook de gebouwen binnengedrongen, eisende dat de Fulani werden vrijgelaten, zodat zij hen onder handen konden nemen. De Fulani zouden zondag enkele boeren hebben aangevallen in Kuru. Het leger zou aanvankelijk enkele schoten hebben afgevuurd in de lucht, om de groep uiteen te drijven maar bij aanhoudende problemen zou het dan toch tot een vuurgevecht gekomen zijn. Er vielen een dode en twee gewonden.

Eerder deze week, op maandag, kwam ook al een man om in Bukura tijdens onlusten.

Wat nu?



Op de vraag ‘wat nu te doen’ antwoordt gouverneur Jang dat de veiligheidstroepen, voornamelijk het leger, hun inspanningen moeten verdubbelen om de bevolking maximaal te beschermen en op tijd te kunnen ingrijpen.

Nigeriaanse troepen patrouilleren momenteel in de gebieden om verder geweld te voorkomen en de politie heeft al meer dan negentig mensen gearresteerd. Maar volgens de BBC bereiden vele bewoners zich voor om te vluchten, uit vrees voor nieuw geweld. De Mensenrechtenliga waarschuwt dat de bevolking het vertrouwen in de veiligheidstroepen verliest, het geloof dat zij veiligheid en stabiliteit kunnen brengen, slinkt.
Intussen is wel twijfel ontstaan over de cijfers die gegeven werden over het geweld van vorig weekend. Volgens de woordvoerder van de lokale politie gaat het niet om 500 (zoals de staatsoverheid van Plateau beweert) maar om 109 dodelijke slachtoffers. Dat staat te lezen op de website van Jeune Afrique. 
Ondertussen zijn ook 49 mensen aangeklaagd wegens moord. 

Ontslag


Ondertussen is ook de nationale veiligheidsadviseur, Sarki Mukhtar, ontslagen door interimpresident Goodluck Jonathan. Sinds de recente problemen van januari had de president immers een meer proactieve aanpak van de veiligheidstroepen verwacht. Na overleg tussen de interimpresident en de veiligheidsadviseurs werd besloten Mukhtar uit zijn functie te ontheffen omdat hij geen verklaring kon geven voor de beveiligingsinbreuken.
Mukhtar heeft er een lange militaire carrière opzitten en was gouverneur van de staten Kaduna en Katsina op het einde van de jaren tachtig. Sinds mei 2006 bekleedde hij de functie van nationaal veiligheidsadviseur. Al die tijd was hij een belangrijke vertrouweling van Umaru Yar’Adua, de president die sinds november wegens ziekte buiten strijd is.
Mukhtar wordt nu opgevolgd door Aliyu Gasau, die voor de derde keer in zeventien jaar deze functie krijgt, waaronder acht jaar onder het presidentschap van Obasanjo. Hij maakte carrière in de militaire inlichtingendiensten en was kort legerleider. Harde kritiek kwam dan weer van het Action Congress (AC), een liberale oppositiepartij die het sterk staat in de drukst bevolkte en rijkste Nigeriaanse staat, Lagos. Zij beschuldigen de federale overheid van hypocrisie in de reactie op het recente geweld. Men moet nu concrete actie ondernemen in plaats van krokodillentranen te laten. In hun verklaring zijn ze bikkelhard voor de regering: ‘Met de massabegrafenis van de slachtoffers wordt ook het probleem begraven, tot het geweld weer opflakkert.’  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.