In Somalië is twaalf uur per dag werken niet genoeg meer

Ali Yusuf is drager op de Bakaramarkt in Mogadishu. Twaalf uur per dag brengt hij voor mensen boodschappen naar huis. Tot voor kort kon hij daar met zijn gezin van acht kinderen van leven, maar de stijgende voedselprijzen brachten daar verandering in.
“Hoe hard ik ook werk, er komt gewoon niet genoeg geld binnen”, zegt Yusuf terwijl hij bezig is zijn handkar vol te laden met 250 kilo goederen voor een klant. Om genoeg te verdienen zou ik tientallen van dit soort ladingen via gevaarlijke routes naar afgelegen plaatsen moeten brengen. Maar dat lukt niet.”

Duizenden Somaliërs ondervinden aan de lijve de gevolgen van de hoge voedselprijzen. Vorige maand gingen mensen op diverse plaatsen in het land, ook in Mogadishu, de straat op om te protesteren tegen de hoge prijzen. De demonstraties in de hoofdstad verliepen gewelddadig: er werd met stenen gegooid en er werden autobanden in brand gestoken.

In antwoord op de protesten besloot Nur Hassan Hussein, premier van de overgangsregering, alle export van voedselproducten tijdelijk op te schorten. Die maatregel had echter nauwelijks merkbaar effect, aangezien Somalië weinig exporteert en het meeste voedsel zelfs importeert.

De prijsstijgingen van basisproducten leidden in meer landen in Afrika, waaronder Egypte, Kameroen, Senegal en Zuid-Afrika, tot protesten. In Somalië wordt de situatie nog verergerd door twee decennia van interne gewapende conflicten.

Piraterij



“De voedselprijzen zijn een wereldwijd probleem maar onze plaatselijke problemen maken de situatie extra moeilijk”, zegt econoom Mohamed Elmi. “De langdurige instabiliteit in het land, valsemunterij, de stijgende brandstofprijzen en de wijdverbreide piraterij in de Somalische wateren die schepen met voedsel en hulpgoederen afschrikt, spelen allemaal mee.”

Door de stijgende olieprijzen schoten de transportkosten omhoog. Dat werkte door in de prijzen van allerlei producten. Piraterij voor de Somalische kust - de langste van Afrika - is ook een factor. Zowel schepen met commerciële als humanitaire ladingen worden gekaapt voor losgeld. Volgens lokale importeurs zorgde het risico op piraterij ervoor dat het charteren van schepen voor het afleveren van voedsel en andere goederen in Somalië twee keer zo duur is geworden.

Een maaltijd minder



De druk van valse bankbiljetten heeft de al hoge inflatie en de devaluatie van de Somalische shilling ten opzichte van de dollar nog versterkt. Een Amerikaanse dollar was vorig jaar ongeveer 20.000 shilling waard, nu is dat bijna 33.000 shilling.

“Ik verdien ongeveer 100.000 shilling op de beste dagen”, verzucht Yusuf. “Maar dat is zelfs niet genoeg voor één maaltijd voor mijn gezin. Een kilo rijst kost al meer dan 35.000 shilling. Een kilo meel kost 30.000 shilling. Ik weet niet waar het heen gaat.”

De inwoners van het door oorlog verscheurde land in de Hoorn van Afrika proberen de voedselcrisis op hun eigen manier het hoofd te bieden: door genoegen te nemen met één of twee maaltijden per dag, in plaats van de gebruikelijke drie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.