Spanningen in Kasjmir bereiken nieuw hoogtepunt

Spanningen in Indiaas Kasjmir bereiken een nieuw hoogtepunt, nadat drie jongeren tijdens een demonstratie vorige week om het leven kwamen. Anticiperend op mogelijke nieuwe rellen, kondigden veiligheidsdiensten aan dat een uitgaansverbod wordt aangehouden.
  • by laazik Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kasjmir by laazik
Donderdag, nadat de Indiase veiligheidsdiensten het uitgaansverbod hadden afgeblazen, kwamen opnieuw duizenden mensen op straat in Srinigar, waarop vandaag beslist werd het verbod terug in te voeren.
Nog vandaag is bij een hevig vuurgevecht in Kashmir een Indiase officier om het leven gekomen en raakten zeven soldaten gewond. De troepen kwamen onder vuur te liggen van militanten toen ze een operatie tegen hen gingen starten.

Massaal protest


De voorbije week was Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kasjmir opnieuw het toneel van massaal protest tegen de Indische overheid. Aanleiding voor de demonstraties was de dood van twee mannen en een vrouw nadat ordetroepen het vuur openden op een betoging dinsdag.
Om de gemoederen te bedaren stelden veiligheidsdiensten vorige dinsdagavond een uitgaansverbod in, dat echter nauwelijks werd nageleefd. Op verschillende plaatsten in de hoofdstad richtten jongeren wegversperringen in en gooiden stenen naar de ordetroepen. In de hele regio gingen dinsdagavond betogingen uit.
Woensdag riep de eerste minister van Kasjmir, Omar Abdullah, dan ook voor het eerst in twintig jaar de hulp van het Indische leger in. 1700 militairen patrouilleren in en rond Srinagar. De overheid in Kasjmir benadrukt echter dat het leger slechts ter plaatse is om in te grijpen in het geval de situatie escaleert.
Vorige donderdag raakten drie militairen gewond bij aanslagen door militanten van Lashkar-e Taiba in het noorden van Kasjmir. Volgens Indische media onderschepten politiediensten donderdag een gesprek tussen leiders en militanten van de separatistische Hurriyat-beweging, dat zou moeten bewijzen dat Hurriyat de voorbije dagen trachtte de protesten te doen escaleren. Verschillende leiders van de beweging werden daarop gearresteerd.
De situatie in Kasjmir was al gespannen nadat bij eerdere betogingen in juni een 17-jarige jongen om het leven kwam. Sinds 1989 zijn militanten in de staat verwikkeld in een bittere strijd om onafhankelijkheid van India.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.