Sri Lankaanse troepen trekken dieper in Tamilgebied

Sri Lankaanse regeringstroepen zeggen dieper te zijn binnengedrongen in de no-fire zone, die nog steeds gecontroleerd wordt door de Tamil Tijgers.
De trage opmars van de Sri Lankaanse veiligheidstroepen in het gebied gaat verder, daar veranderde de komst op woensdag van de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Groot-Brittannië, Bernard Kouchner en David Miliband, niets aan. Zij komen praten met de Sri Lankaanse autoriteiten over de benarde situatie van de vluchtelingen en diegenen die gevangen zitten in de no-firezone.

Zweden boos


De Zweedse minister van Buitenlandse zaken, Carl Bildt, wou zijn Franse en Britse collega vervoegen tijdens dit bezoek, maar Colombo heeft Bildt aangeraden om zijn reis uit te stellen tot mei. Zweden was allesbehalve te spreken over de weigering van Sri Lanka en riep zijn ambassadeur uit Colombo terug naar Stockholm voor verder overleg.
In het gebied, dat ongeveer acht vierkante kilometer groot is, bevinden zich nog de overgebleven leiders van de Tamiltijgers, waaronder ook de grote man van de Tijgers, Velupillai Prabakaran. India heeft zijn vraag om uitlevering van Prabakaran hernieuwd tijdens een recent bezoek van de Indiase minister van Buitenlandse zaken, Shivshanvar Menon aan Sri Lanka.

20.000 burgers worden gebruikt als levend schild
Moord Ghandi


Velupillai Prabakaran is een van de hoofdverdachten voor de moord op Rajiv Gandhi. De Indiase politicus kwam in 1991 om het leven door een aanslag van Tamiltijgers tijdens de verkiezingscampagne in de Indiase deelstaat Tamil Nadu.
Volgens verschillende bronnen zou Sri Lanka Prabakaran eerst zelf berechten voor de misdaden in Sri Lanka, als hij gevangen genomen wordt. De doodstraf is nog steeds van toepassing in Sri Lanka, maar werd al een hele tijd niet meer uitgevoerd. Colombo stelde onlangs dat ze de vraag van India voor de uitwisseling zouden bekijken. Dat is al hoopvoller voor India dan de eerste verklaringen van Colombo. Toen antwoordde Sri Lanka als volgt op de vraag van India: “We leveren hem uit aan jullie nadat we hem hebben opgehangen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.