Staking in Mexico: het licht gaat uit voor elektriciteitsbedrijf

In Mexico hebben de werknemers van het staatselektriciteitsbedrijf Luz y Fuerza del Centro woensdag heel de dag gestaakt, daarbij ondersteund door meer dan 700 organisaties. Aanleiding is de sluiting van het bedrijf met 44.000 ontslagen tot gevolg.
Aan het monument van de revolutie in Mexico Stad waren al dagenlang groepjes actievoerende medewerkers van het elektriciteitsbedrijf te zien. Vandaag wordt er niet alleen gestaakt door de vakbond van electricistas, maar door een brede coalitie van vakbonden, sociale organisaties en de belangrijkste universiteiten.
Sterke vakbond
De acties begonnen al vroeg in de ochtend met het bezetten van de toegangswegen naar Mexico Stad. Gemotoriseerde karavanen sloten onder meer de verbinding af met de steden Querétaro, Hidalgo, Morelos en Puebla. Verder werd het centrale secretariaat van Luz y Fuerza bezet door zo’n 1000 mensen, waaronder ook intellectuelen en kunstenaars.
In Mexico Stad vinden vandaag verschillende marsen plaats die aan het eind van de middag samenkomen in een grote bijeenkomst op de Zocalo, het centrale plein. Ook zijn er symbolische bezettingen van verschillende staatsgebouwen. Tussen half acht en half tien vanavond doven de electricistas ten slotte overal de lichten.
Een maand geleden werden de kantoren van het door de staat geleide Luz y Fuerza door de federale politie ingenomen nadat een presidentieel decreet werd uitgevaardigd voor de sluiting van het bedrijf. Volgens de regering was er ‘een onhoudbare financiële situatie’. Het bedrijf zou miljoenen pesos ‘verspillen’ aan het verhogen van salarissen en pensioenen voor werknemers. Luz y Fuerza stond bekend om zijn sterke vakbond die de voorbije jaren heel wat van dergelijke sociale regelingen had weten te verkrijgen.
Privatisering
Verschillende Mexicaanse politici hebben kritiek op het feit dat het bedrijf gesloten is op basis van een decreet. Zij stellen dat het ontbinden van een staatsbedrijf wettelijk alleen maar kan gebeuren na de goedkeuring van het parlement.
De Comision Federal de Electricidad, het andere staatsbedrijf dat elektriciteit voorziet, zal vanaf nu ook de klanten van Luz y Fuerza bedienen. Volgens de vakbonden is de overheid van plan het bedrijf privatiseren. Tot nu toe mochten private bedrijven in Mexico enkel energie opwekken en verkopen aan de staatsbedrijven.
Mexico is al een tijdje aan het snoeien in publieke uitgaven als reactie op de economische crisis en de dalende olie-inkomsten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.