Steeds meer risico's verbonden aan Servisch kraantjeswater

Leidingwater is sinds kort absoluut verboden voor de meer dan 100.000 inwoners Kraljevo, een Servische stad halfweg tussen Belgrado en de Kosovaarse hoofdstad Pristina. De inwoners zijn nu afhankelijk van drinkwater en citernes die worden aangevoerd uit veiliger oorden. Het drinkwater in Kraljevo bevat hoge concentraties fenol. Hydrologen voorspellen dat andere Servische steden in de nabije toekomst met gelijkaardige problemen te kampen zullen hebben.







Bij de laatste meting bevatte het leidingwater in Kraljevo 60 keer meer fenol dan toegestaan. In hoge concentraties kan fenol blijvende schade veroorzaken aan de huid, de lever en de nieren. Eerst werd gedacht aan opzettelijke vergiftiging. De rivier Ibar, waar het water uit gewonnen wordt, ontspringt in Kosovo en veel Serviërs achten Albanese extremisten in Kosovo in staat tot dergelijke terreurdaden.

De werkelijke bron van vervuiling is een krachtcentrale in Obilic bij Pristina, zo ontdekte een Servisch onderzoeksteam vorige week. De centrale, door de Serviërs ooit nog werd gebouwd, is al meer dan tien jaar buiten dienst. In Obilic ligt nog ongeveer 800 ton onversneden en 16.000 ton verdunde fenol opgeslagen. Het goedje werd ooit nog gebruikt om steenkool te verwerken maar ligt daar nu al enkele jaren weg te lekken.

De overheid - in casu het VN-bestuur van Kosovo (INMIK) - was niet op de hoogte dat er in Obilic ooit met gevaarlijke chemicaliën gewerkt was. De lekken werden pas vastgesteld toen een team experts, aangevoerd door vice-premier Nebojsa Covic, de zaak ter plekke ging onderzoeken. De experts stelden vast dat zijrivieren van de Ibar zwaar vervuild waren. De Sitnica bijvoorbeeld, bevatte zo goed geen leven meer - de fenolconcentraties lagen ze tot 300 keer hoger dan normaal. Wat vooral gevaarlijk is, is dat het fenol intussen al is doorgedrongen tot het grondwater, verklaart Milorad Moracic, één van de experts.

Het is voorlopig niet duidelijk wie aansprakelijk is en wie de lekkende tanks moet opruimen. Volgens toxicoloog Milan Pavlica van de Militaire Academie voor Geneeskunde in Belgrado kost het miljoenen dollars om de chemicaliën uit het milieu te halen, want de vervuiling kon meer dan een decennium onopgemerkt doorgaan.

Milieuexperts waarschuwen ervoor dat de problemen in Kraljevo en andere steden langs de Ibar slechts het topje van de ijsberg vormen. Uit de drie jaar oude studie ‘Drinkwater voor de Bevolking van Servië’ van Milan Simic bleek al dat de infrastructuur voor de toevoer en zuivering van water in het land verouderd is en gevaarlijk kan zijn, ook in de hoofdstad Belgrado. De zuiveringsstations leveren slordig werk af: een derde van de leidingen bevatten te veel micro-organismen en een vierde bevat te veel chemicaliën.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.