Steeds meer Spaanse gezinnen geven kinderen zelf les

In Spanje geven meer dan tweeduizend gezinnen hun kinderen zelf les. Sommige gezinnen werden hiervoor al aangeklaagd. Ze vragen de overheid nu deze groeiende onderwijsvorm te regelen.

In Spanje geven meer dan tweeduizend gezinnen hun kinderen zelf les. Sommige gezinnen werden hiervoor al aangeklaagd. Ze vragen de overheid nu deze groeiende onderwijsvorm te regelen.

Isabel Rodríguez besloot haar zoon Ulises van school te halen toen hij negen was en hem zelf onderwijs te geven. Hij is nu zeventien en wil grafisch ontwerper worden. “Ik vind dat de scholen de kinderen geen ideale opvoeding geen”, zegt ze. Het zijn de ouders die het onderwijs moeten organiseren op het ritme en volgens de behoeften van hun kinderen, vindt ze.

Volgens de Vereniging voor een Vrije Opvoeding Onderwijs (ALE) volgen in meer dan tweeduizend gezinnen in Spanje de kinderen thuis les. Niet alle ouders doen dat omdat ze kritiek hebben op het onderwijssysteem of het willen vervangen.

De ene ouders houden hun kinderen al van bij het begin thuis, de andere doen dat pas later, bijvoorbeeld omdat het kind te slechte resultaten haalt op school. De ene ouders geven de lessen zelf, andere schakelen een leraar in.

Vervolging

De ouders vragen nu erkenning van de overheid. Ze vragen ook dat hun kinderen op hun zestiende hun diploma kunnen krijgen, zoals alle andere kinderen, zodat ze voort kunnen studeren. Nu moeten ze tot hun achttiende wachten.

“We willen een wettelijk kader dat de gezinnen die deze onderwijsvorm kiezen beschermt, zodat een einde komt aan de vervolging waarvan sommigen het slachtoffer zijn”, zegt leraar Manel Moles, auteur van het boek ‘Ik wil niet naar school’ en lid van de zes jaar oude Catalaanse Koepelvereniging voor de Erkenning en Regulering van Onderwijs in het Gezin.

Tegen sommige gezinnen is klacht ingediend door de overheid omdat ze hun kinderen niet naar school sturen. Maar zelden komt zo’n zaak voor de rechter.

Tien jaar verplicht

Dat men tot zijn achttiende moet wachten is “een totaal ongerechtvaardigde straf”, zegt Moles. “Door een puur bureaucratische procedure kunnen ze niet aan hun hogere studies beginnen.”

Wettelijk gezien moeten kinderen in Spanje tien jaar onderwijs krijgen en daarvoor aanwezig zijn, maar nergens staat dat thuisonderwijs niet mag. De laatste uitspraak in dit verband dateert van december 2010. Het Grondwettelijk Hof stelde toen enkele ouders in de Zuid-Spaanse stad Málaga in het ongelijk, waardoor ze hun kinderen naar school moesten sturen.

In Europa is thuisonderwijs geregeld in Oostenrijk, Denemarken, Ierland, Italië, Frankrijk en Portugal. In Duitsland en Zweden is het verboden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.