Suez pakt koffers in Latijns-Amerika

Het Franse waterbedrijf Suez, al jarenlang de favoriete schietschijf van de andersglobalisten, blaast de aftocht in Argentinië en Bolivia. De regeringen van die landen nationaliseren de watervoorziening. Verrassend genoeg staat de Wereldbank open voor die nieuwe piste.

Suez levert over afzienbare tijd geen water meer aan de gezinnen en bedrijven in Argentinië. Vorige week heeft president Néstor Kirchner het 30-jarige contract met Aguas Argentinas, een dochter van Suez, officieel verbroken. Volgens de Argentijnse president is het waterbedrijf zijn contractuele verplichtingen niet nagekomen. Het dreigde met prijsverhogingen (verviervoudiging) en er waren klachten over de dienstverlening.

Het nutsbedrijf verzet zich tegen de beslissing en heeft bij het arbitragetribunaal van de Wereldbank een klacht ingediend. Suez eist 1,7 miljard dollar van de Argentijnse staat - het geld dat het zegt geïnvesteerd te hebben sinds 1993. Zoveel geld wil de Argentijnse staat niet ophoesten.

Buurland Bolivia verscheurde zijn contract met Suez vorig jaar al nadat het bedrijf het mikpunt werd van een golf van inheems protest in de verarmde stad El Alto, vlakbij de hoofdstad La Paz. De redenen waren vergelijkbaar als in Argentinië.

Eind deze maand worden de resultaten van de doorlichting van Aguas del Illimani, de Boliviaanse dochter van Suez, bekendgemaakt en komt er een tijdslijn voor het vertrek. Suez spreekt intussen verzoenende taal en zegt zelfs dat het openstaat voor een nieuw type contract in Bolivia.

Maar de inheemse president Evo Morales kijkt uit naar een andere partner: de Wereldbank, een instelling die hij ooit terroristisch noemde omdat ze volgens hem enkel westerse belangen dient. Minister Mamani had op het Wereldwaterforum van 16 tot 22 maart een ontmoeting met Jamal Saghir, directeur water en energie van de Wereldbank, om te praten over een mogelijke financiering voor een staatswaterbedrijf.

De Wereldbank heeft gedurende de jaren 90 sterk geïnvesteerd in de private sector, omdat het geloofde dat het de beste manier was om water bij de mensen te brengen. Maar de instelling heeft nu wel oren naar het idee. We willen in Bolivia met de openbare sector praten. Ik verwelkom de regering-Morales, zegt Saghir aan IPS. Maar mijn eerste vraag is: wie kan efficiënte diensten aanbieden aan de armen tegen een lagere kost? Als u kan demonstreren dat de openbare sector het aankan, financier ik het.

De Argentijnse president Kirchner heeft, na een vruchteloze zoektocht naar een opvolger voor Suez in de privé-sector, aangekondigd dat hij een staatsbedrijf zal oprichten om de taken van Suez over te nemen. Het staatsbedrijf zal Aguas y Saneamiento Argentinos heten.

Suez zelf wijt het debacle in Argentinië aan de regering en betwist dat het zijn verplichtingen niet is nagekomen. Onze prijzen waren de laagste in heel Argentinië en op tien jaar tijd hebben twee miljoen mensen dankzij ons een aansluiting op het waternet gekregen. We hebben bewezen dat je zaken kan doen met de armen, zegt Alexander Brailowsky directeur duurzame ontwikkeling van Aguas Argentinas. Brailowsky stelt dat het onmogelijk is om te werken op de drinkwatermarkt zolang regeringen geen goed waterbeleid voeren. We hebben geleerd uit de ervaring en we gaan andere projecten in de regio aannemen als er minimale garanties zijn dat alle partijen er voordeel bij hebben.

Zonder Argentinië, waar Suez tien miljoen mensen bediende, en Bolivia, heeft het bedrijf nog concessies in twee landen in Latijns-Amerika: Brazilië en Mexico. Die landen hebben de sterkste economie van de hele regio, maar de concessies zijn er kleiner en in sommige gevallen is Suez een minderheidsaandeelhouder. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.