Suiker, katoen en cacao deel van recept tegen armoede

De prijzen van suiker, katoen en cacao daalden tussen 1970 en 2000 met 30 tot 60 procent, met desastreuze gevolgen voor producenten daarvan in ontwikkelingslanden. Economen en agrarische experts bespreken deze week in Rome hoe de ontwikkelingsagenda gestroomlijnd moet worden zodat deze producten kunnen bijdragen aan de strijd tegen armoede.

Er zijn ongeveer vijftig ontwikkelingslanden die in hoge mate afhankelijk zijn van de export van een paar agrarische basisproducten. Deze landen liggen vooral in Afrika bezuiden de Sahara, maar ook in het Caribische gebied en Centraal-Amerika. Het zijn vooral landen die behoren tot de Minst Ontwikkelde Landen (MOL), eilanden en landen die liggen ingesloten tussen andere landen.

Het Common Fund of Commodities is een intergouvernementele financiële instelling die zich bezighoudt met socio-economische ontwikkeling van landen die basisproducten produceren. Binnen het raamwerk van de Verenigde Naties steunt het Fonds die landen bij handel, verbetering van producten en het vergroten van de diversiteit in producten.

Het Fonds en de verschillende International Commodity Bodies, waaronder organisaties als de International Cocoa Organisation, de International Coffee Organisation en de International Sugar Organisation, buigen zich deze week over het verband tussen basisproducten en strategieën voor armoedevermindering, tijdens hun jaarlijkse vergadering in Rome.

De prijsdaling van suiker, katoen en cacao leidde tot een afname van exportinkomsten, capaciteit om schulden af te betalen, import, kredietwaardigheid, overheidsinkomsten en verslechtering van basisvoorzieningen op gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Directeur Ali Mchumo van CFC hoopt dat de bijeenkomst invloed zal hebben op de armoedeagenda. We spreken hier over de grondslag waarop ons werk gebaseerd is en over samenwerking voor de komende jaren, zegt hij.

Woordvoerder Charles Jama van CFC zegt dat de bijeenkomst een mogelijkheid biedt om het werk van de ICB’s te verbeteren. We richten ons op het behalen van optimale resultaten uit alle ontwikkelingsmaatregelen die belangrijk zijn voor onze agenda voor economische ontwikkeling en armoedebestrijding, zegt hij.

Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer gesproken over marktstructuren, nationale ontwikkelingsplannen die gerelateerd zijn aan basisproducten, armoedebestrijdingstrategieën en recente beleidsontwikkelingen op het terrein van internationale samenwerking.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is gastheer van een tweedaagse workshop waarin de veranderende structuren van de verschillende ketens van agrarische basisproducten centraal staan.

Het CFC zegt dat de bijeenkomst van dit jaar, de dertiende in een reeks, in het bijzonder belangrijk is gezien de mislukte top van de Wereldhandelsorganisatie in december vorig jaar. Die top leverde weinig op voor de ontwikkelingslanden. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.