Syrische oppositie krijgt zitje op Arabische top

Vandaag en morgen, 26 en 27 maart, vindt in Doha, Qatar, een top plaats van de Arabische Liga, waarin voor het eerst ook de Syrische oppositie een zitje heeft.  De agenda is ambitieus en beoogt een politieke oplossing voor Syrië, vredesonderhandelingen met de Taliban en het opstarten van een fonds voor Palestijnen in Jeruzalem.

De Syrische Nationale Coalitie, de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad, is voor het eerst aanwezig op deze top van de Arabische Liga. Syrië werd in november 2011 uit de Liga gegooid, nadat Assad bloederig en hardhandig was opgetreden tegen burgers in Damascus. Een jaar later werd de Syrische Nationale Coalitie opgericht.

De emir van Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani, opende de conferentie met de uitnodiging aan de voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie om het zitje van Syrië op te vullen.  ‘Ik steun nog steeds een “politieke oplossing” voor de crisis in Syrië, maar geen politieke beslissing die de klok terugdraait,’ zo stelde Khalifa Al Thani volgens Al Jazeera.
De toekenning van het zitje aan de Syrische oppositie is een welgekomen gebaar, nadat er een fractiestrijd onder de oppositie ontstond.

Voorzitter Moaz al-Khatib

De voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie, Moaz al-Khatib, zal de top aanspreken, ondanks het feit dat hij vorige week zijn ontslag aanbood. De reden van zijn ontslag, dat door de coalitie werd afgewezen, was volgens Khatib zelf een teken van het dreigend instorten van de coalitie. Hij schreef in zijn verklaring ook dat hij vrijer wou kunnen werken. Khatib is volgens Reuters een van de meest populaire figuren in de strijd tegen Assad.

Zowel voorzitter Khatib als kersverse premier Ghassan Hitto werd onder luid applaus door de Arabische leiders ontvangen, zo schrijft BBC News. In Syrië wordt de aanwinst van de oppositie niet even enthousiast onthaald. ‘De Liga heeft het gestolen zitje van Syrië aan bandieten en uitschot gegeven,’ staat er te lezen in het officiële dagblad van Syrië, al-Thawra. De Syrische vlag is op de conferentie vervangen door die van de oppositie.

Israël - Palestina en Taliban

Emir Al Thani vroeg aan de aanwezigen om een fonds van één miljard dollar op te richten om het “Arabische aandeel van Jeruzalem” te beschermen. Volgens al Jazeera erkende de emir dat vroegere beloftes om de Palestijnen te helpen niet vervuld zijn. Qatar zal zelf 250 miljoen dollar in het fonds steken.

Een ander belangrijk agendapunt van de conferentie is de Taliban.Tijdens een van de bijeenkomsten tijdens de conferentie zal president Hamid Karzai van Afghanistan komen praten over de vredesonderhandelingen met de Taliban. Dat is een doorbraak, schrijft al Jazeera. Al jarenlang worden onderhandelingen met de Verenigde Staten, Pakistan en de Taliban uitgesteld.

Verder zal er op de conferentie nog aandacht besteed worden aan de plannen om de Arabische Liga te herstructureren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.