Terminatorgen blijft in het lab

Kleine boeren en actievoerders zijn blij met de bekrachtiging van het moratorium op terminatorzaden. De technologie, die steriele planten produceert en boeren dus dwingt elk jaar zaaizaad te kopen, mag niet in het open veld getest worden. Dat heeft de biodiversiteitsconferentie in het Braziliaanse Curitiba beslist.

De werkgroep van de conferentie die over het thema gaat, oordeelde vrijdag dat het in 2000 ingestelde moratorium op de zogenaamde GURTS (Genetic Use Restriction Technologies) onverminderd van kracht blijft. Alle deelnemers aan de bijeenkomst moeten tijdens de afsluitende plenaire vergadering op 31 maart nog over de zaak stemmen, maar dat is een formaliteit.

Australië, Canada en Nieuw-Zeeland trachtten de deur op een kier te zetten met een voorstel om aanvragen voor veldproeven geval per geval te beoordelen. Maar dat idee kreeg onvoldoende steun.

De terminatortechnologie is voor de tegenstanders exemplarisch voor de strategieën waarmee multinationale ondernemingen de landbouw wereldwijd naar hun hand proberen te zetten. Boeren produceren van oudsher zelf zaden waarmee ze hun velden het volgende seizoen kunnen inzaaien. Voor arme boeren is het vaak de enige manier om het hoofd boven water te kunnen houden. Critici beschuldigen de grote zaadproducenten ervan dat traditionele systeem en daarmee de overlevingskansen van miljoenen boeren te ondergraven om meer te kunnen verdienen. Milieugroepen vrezen daarnaast ook dat het terminatorgen ongewild naar andere planten kan overspringen.

Een coalitie van actiegroepen die elk jaar de ‘Kapitein Haakprijzen voor Biopiraterij’ toekent, bedacht dit jaar Australië, Canada en Nieuw-Zeeland omwille van hun offensief in Curitiba met de prijs As van het Kwaad. Het Zwitserse bedrijf werd onderscheiden als grootste bedreiging voor de voedselveiligheid omdat het een patent heeft op de terminatoraardappel.

Maar het verzet tegen de technologie blijft niet beperkt tot milieugroepen en radicale boerenbewegingen. In het Europees Parlement schaarden 419 afgevaardigden zich achter een kritische resolutie over het thema, terwijl er maar 15 tegenstemmen werden geteld. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.