"Terreinen voor windenergie zijn te goedkoop"

Spanje leidt samen met Duitsland de ontwikkeling van windenergie in de Europese Unie. Maar de grondeigenaars krijgen daar niet de juiste prijs voor, zegt een Spaanse econoom.

Vorig jaar kwam 16,4 procent van de Spaanse elektriciteit van windmolens. In absolute cijfers ging het om 42.976 gigawattuur. Dat is de hoogste score in Europa. Duitsland volgt met 36.500 gigawattuur, goed voor 6,2 procent.

Duitsland blijft de rangschikking aanvoeren op het vlak van geïnstalleerd vermogen, met 27.215 megawatt. Spanje heeft 20.676 megawatt geïnstalleerd.

De grondeigenaars blijven wat in de kou bij die ontwikkeling, zegt Rosa María Regueiro Ferreira, hoogleraar economie aan de Universiteit van La Coruña. Er is een erkenning nodig van de waarde van terreinen met windenergiepotentieel, schrijft ze in een zopas gepubliceerd boek over windenergie, El negocio eólico (De handel in windenergie).

Wie nu terreinen koopt of huurt voor de plaatsing van windmolens, betaalt veel minder dan de werkelijke waarde, zegt Regueiro Ferreira. “Bij de verwerving of concessie, die meestal twintig jaar duurt, moet de energiewaarde van deze alternatieve bron in de prijs verwerkt zijn. Die waarde bepaalt men via metingen en inspecties die de autonome regio’s doen.”

Ze pleit voor een wetgeving die de grote bedrijven, vaak multinationals, verplicht de potentiële waarde van de windenergie te betalen. In die wetgeving moeten ook duidelijke regels komen voor de plaatsing van windmolens, vindt ze. Zo moeten bedrijven rekening houden met de routes van trekvogels en minstens op 1 kilometer afstand van de woonkernen blijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.