Thaise boeren de dupe van vrijhandelsakkoord met China

Thaise politici en academici zijn bezorgd over de effecten van een vrijhandelsakkoord dat Thailand bijna twee jaar geleden tekende met China. Het akkoord heeft volgens hen desastreuze gevolgen voor boeren in Thailand.

Het vrijhandelsakkoord tussen China en Thailand werd in oktober 2003 getekend en het beperkt zich tot de landbouw. Een uitgebreidere overeenkomst werd uitgesteld tot 2010. Politici lopen echter minder warm voor een nieuwe deal, omdat de import van Chinese groenten en fruit boeren in het noordoosten van het land ruïneerde.

Deze overeenkomst was een grote vergissing, zegt de Thaise senator Kraisak Choonhaven. Thaise boeren kunnen de concurrentie met Chinese producten zoals appels, knoflook en uien niet aan. Die producten zijn twee tot driemaal goedkoper dan Thaise producten.

Hoewel de Thaise economie zijn basis heeft in verschillende sectoren, werkt 60 procent van de Thai in de landbouw. Het land exporteert veel rijst en bewerkte producten.

Thaise ondernemers hebben meer vertrouwen in het vrijhandelsakkoord dan de boeren. China is een enorm grote markt met 1,3 miljard consumenten. Hun koopkracht neemt elk jaar toe. We moeten gewoon even een paar jaar geduld hebben totdat de voordelen zichtbaar worden, zegt Vikrom Kronsat van de Thais-Chinese Zakenraad. Momenteel overspoelen sommige Chinese producten, zoals appels, de Thaise markt. Maar dat is seizoensgebonden. Thais fruit wordt in het oogstseizoen ook goed verkocht in China, zegt hij.

China heeft veel geld in kas en wil investeren in economische ontwikkeling. Dat is overheidsbeleid. Thailand kan daarvan profiteren door joint ventures te sluiten, aldus de Thaise minister van Financiën Amnuay Virawan. Chinese functionarissen en ondernemers zijn continu op zoek naar nieuwe kansen in het land. Een jaar geleden werd een Thais-Chinees industrieel complex ingericht bij de noordelijke stad Chiang Rai, tien kilometer van de rivier Mekong. Chinese ondernemers willen er investeren in farmaceutische producten, elektrische toepassingen en textiel.

Waarschijnlijk zullen er in de toekomst meer van dit soort joint ventures komen, zegt professor Sompop Manarungsan van het Instituut voor Chinese Studies van de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok. China heeft excessieve buitenlandse reserves, zo’n 700 miljard dollar. Het land zoekt naar zakelijke kansen in het buitenland. De Chinese interesse gaat vooral uit naar basisgoederen als energie, houtpulp, ijzer, staal, nikkel en ander metalen.

Sompop vreest dat het vrijhandelsakkoord de positie van Thailand verzwakt, omdat het land nu niet meer China’s ‘poort’ naar het Zuiden is. Terwijl Thailand een goede markt blijft voor Chinese export, zal de handelsbalans waarschijnlijk meer uit evenwicht raken, zegt hij. Thailand heeft enkele producten die voor China interessant zijn, maar op de lange termijn zijn landen als Indonesië, Maleisië en Birma, die rijker zijn aan grondstoffen, interessanter, zegt Sompop.

Thailand was de afgelopen jaren actief in het bereiken van vrijhandelsakkoorden met de landen die lid zijn van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (ASEAN). Die landen zijn Birma, Laos, Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisië, Singapore, de Filipijnen, Brunei en Indonesië.

De laatste tien jaar investeerde een handjevol Thaise zakenmensen ook flink in China. Een van de eerste bedrijven die brood zag in China, was de CP-Group, nu een van de grootste buitenlandse investeerders in China. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.