Tienduizenden Keniaanse jongens ondergaan levensgevaarlijke besnijdenis

Deze maand worden tienduizenden Keniaanse tienerjongens besneden, een belangrijke overgangsrite. Door de manier waarop de ingreep wordt uitgevoerd, riskeert bijna de helft van de jongens hun leven.

In elk jaar dat op een even getal eindigt, is de maand augustus bijzonder voor de jongens in de Westelijke Provincie van Kenia. Volgens dokter Nicholas Muraguri, hoofd van het Keniaanse aids/soa-programma, zal de Bukusu-gemeenschap in het district Bungoma dit jaar 20.000 jongens besnijden tijdens traditionele ceremonies. Nog veel andere gemeenschappen in de Westelijke Provincie voeren besnijdenisrites uit.
De Bukusu-gemeenschap ziet de mannenbesnijdenis als een vitaal onderdeel in de overgang van jongen naar volwassen man. De praktijk is al een traditie sinds de negentiende eeuw. De ingreep gebeurt zonder assistentie van medisch personeel en zelfs zonder degelijk gesteriliseerd materiaal. Bij veertig procent van de ritueel besneden tienerjongens treden complicaties op, soms met de dood tot gevolg, zegt Muraguri.
Terwijl een veilig uitgevoerde besnijdenis voor mannen een heel belangrijk onderdeel is van hiv-preventie, vergroten sommige gebruiken eromheen het risico op hiv-verspreiding net. Soms wordt er één mes gebruikt om verschillende jongens te besnijden. Dan weer hebben jongens onder groepsdruk kort na de ingreep al geslachtsgemeenschap.

Lutembe


We moedigen mannenbesnijdenis aan in gemeenschappen die het gebruik niet kenden, zegt David Alnwick, senior adviseur voor hiv/aids bij Unicef. Maar de ouders krijgen de raad de ingreep kort na de geboorte te laten uitvoeren. Dan gebeurt de besnijdenis in een medische omgeving waarbij zelden complicaties optreden.
Laten tieners of volwassen mannen zich echter besnijden door niet-opgeleide mensen in onhygiënische omstandigheden en zonder opvolging, dan is de kans op ernstige, mogelijk levensbedreigende complicaties veel hoger. Bloedingen, bacteriële infecties, gangreen en verminking van de penis behoren tot de mogelijkheden.
Dennis Kuloba is een traditionele besnijder uit de Bukusu-gemeenschap. Voor hem is een onbesneden man geen echte man. “Ze worden niet gerespecteerd in de gemeenschap en mogen niet aan dezelfde tafel eten als hun besneden dorpsgenoten.”
 
Traditionele besnijders als Kuloba hanteren een mes met twee snijvlakken, de lutembe. Voor de sterilisatie van de lutembe gebruiken ze een mengeling van kleigrond en as, vertelt Kuloba. De jongens krijgen geen lokale verdoving: ze moeten zich sterk houden en mogen zelfs geen krimp geven wanneer Kuloba hun voorhuid wegsnijdt. Kuloba gebruikt naar eigen zeggen een mes per jongen, om hiv-infectie te voorkomen.

Voorlichting


Wie een beroep doet op traditionele besnijders, wil zich volgens Kuloba identificeren met de gebruiken van het volk, wat aanzien geeft binnen de gemeenschap. Toch proberen Muraguri en zijn team een manier te vinden om jongemannen een plaats te geven binnen hun cultuur zonder dat ze hun leven hoeven te riskeren. “Omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden bij een traditionele besnijdenis, stellen wij klinische besnijdenis voor.”
In de Westelijke Provincie biedt de regering deze ingreep aan voor een prikje. “In plaats van de gebruikelijke prijs van 4,5 tot 9 euro voor een besnijdenis in een medische instelling, betalen de inwoners van de districten Bungoma en Kakamega slechts 2 euro in de besnijdenisperiode. “In afgelegen gebieden organiseren we medische kampen in deze periode, waar we de ingreep gratis uitvoeren”, legt Muraguri uit.
Alnwick hoopt dat het beleid de traditionele besnijdenis snel kan ontmoedigen. “We beseffen dat het onderdeel is van de traditie en daarom belangrijk, maar sommige besnijders leveren slecht werk met infecties en soms zelfs de dood tot gevolg.”
Muraguri is optimistisch. Zijn werk met gemeenschappen tijdens besnijdenisperiodes biedt hem naar eigen zeggen de ideale gelegenheid om tienerjongens te benaderen en hen voor te lichten over seksuele gezondheid en de verhoudingen tussen mannen en vrouwen.
Hogeresolutiebeeld op http://ipsnews.net/pictures/Benjamin_Circumscion.jpg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.