Toestand kritiek in noordwesten van Congo

Artzen Zonder Grenzen(AZG) trekt aan de alarmbel in Hoog- en Laag- Uele, twee geïsoleerde regio’s in Congo, waar duizenden ontheemden hun toevlucht zoeken. De humanitaire hulp is ontoereikend, voornamelijk door veiligheidsredenen en een moeilijke toegang tot het gebied.



  • Clio Van Cauter/AZG Het dagelijks leven van de mensen blijft kritiek op verschillende vlakken. Clio Van Cauter/AZG
Sinds januari 2009 veranderde de dynamiek van het conflict in het grensgebied tussen Congo, Soedan en Oeganda. Burgers zijn nu directe slachtoffers en kunnen het geweld niet langer ontkomen. Ze zijn getuige van ontvoering, moord en verkrachting. Kinderen worden verplicht gruweldaden te plegen en kampen met enorme trauma’s.

Situatie zorgwekkend


Honderdduizenden vluchtelingen en de families die hen onderdak bieden leven in een bijzonder kwetsbare situatie in Hoog- en Laag- Uele. Het urgentieteam van AZG heeft er medische acties opgestart in Faradje en Niangara. Op 11 mei begonnen ze met de eerste gratis consultaties. De mogelijkheden van de Emergency Pool Congo zijn beperkt gezien verplaatsingen enkel mogelijk zijn via de lucht.
Er is een algemeen probleem rond de toegang  tot gezondheidszorg. De lokale gezondheidsstructuren kampen met een tekort aan personeel, materiaal en medicijnen. Een bijkomend obstakel is dat de lokale overheid patiënten laat betalen voor de medische kosten. Dat maakt dat de armsten uit de boot vallen. Andere humanitaire organisaties zoals het VN Vluchtelingen Commissariaat (UNHCR) en het Internationale Rode Kruis zijn enkel aanwezig op bereikbare plekken in de regio.
Sinds twee à drie weken is er een nieuwe spriraal van geweld tussen alle actoren: de Monuc, het Congolese leger en het LRA. De Monuc, de VN vredesmacht op het veld, zit verveeld met een beschermingsprobleem van de bevolking. Zij slagen nauwelijks in hun missie, wat ontevredenheid bij de burgers creëert. Op 8 juni viel de bevolking een post van de Monuc aan. Het Congolese leger slaagt er niet in het hoofd te bieden aan het Lord Resistance Army (LRA).
Het dagelijks leven van de mensen blijft kritiek op verschillende vlakken. Niet enkel zijn er geen garanties voor hun veiligheid. Ze lijden onder een voedseltekort en hebben onvoldoende medische zorg.

In de naam van de Heer


Sinds het LRA zijn steun verloren heeft bij de Zuid - Soedanese regering verhuisde het zijn basis naar Oost-Congo. De Oegandese rebellenleider, Joseph Kony, wil een teocratische staat vestigen op basis van de tien geboden. Op 25 en 26 december 2008 hield het LRA een kerstoffensief. Sindsdien zijn er volgens UNHCR zo’n  37 000 mensen op de vlucht waaronder veel vrouwen en kinderen. Het aantal aanvallen op burgerbevolking neemt alleen maar toe, aldus Katharine Derderian van AZG, net terug uit de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.