Toestel haalt "verloren" energie uit wifi-straling

Onderzoekers van de Amerikaanse Duke University zijn erin geslaagd om met grote efficiëntie energie op te wekken op basis van wifi-signalen. Op termijn kan de technologie gebruikt worden om mobiele telefoons of kleine elektronica op te laden.

  • Duke Photography Het toestelletje werkt op een gelijkaardige manier als zonnepanelen en gebruikt een aantal conductoren uit glasvezel en koper om stroom van 7,3 volt op te wekken. Duke Photography

Met goedkope materialen bouwden de wetenschappers een toestelletje dat microgolven omzet in gelijkstroom, voldoende om een mobiele telefoon of kleine elektronica op te laden. Ze publiceren hun bevindingen in het tijdschrift Applied Physics Letters.

Het toestelletje werkt op een gelijkaardige manier als zonnepanelen en gebruikt een aantal conductoren uit glasvezel en koper om stroom van 7,3 volt op te wekken. Dat is indrukwekkend: een doorsnee USB-oplader levert  5 volt.

“We mikten op de hoogste efficiëntie die we konden halen”, zegt Allen Hawkes, een van de onderzoekers. “We konden al een efficiëntie van 6 tot 10 procent halen, maar met dit ontwerp trekken we die drempel op tot 37 procent, vergelijkbaar met wat een zonnecel haalt.”

Verschillende frequenties

“Het is mogelijk om dit ontwerp te gebruiken voor verschillende frequenties en types energie, inclusief energie om trillingen en geluid op te vangen”, zegt zijn collega Alexander Katko. “Tot nog toe was dit onderzoeksveld vooral theoretisch. We tonen aan dat met wat werk de materialen bruikbaar kunnen zijn in consumententoepassingen.”

Op termijn kan de technologie bijvoorbeeld aangebracht worden tegen het plafond van een kamer, zodat het wifi-signaal dat anders verloren zou gaan omgezet wordt in energie.

De onderzoekers denken ook al aan integratie met mobiele telefoons. Die zouden op die manier energie kunnen opslaan als ze niet in gebruik zijn. “De schoonheid in dit design is dat de bouwstenen autonoom zijn en opeengestapeld kunnen worden,” zegt hoogleraar Elektronica en Computerwetenschappen Steven Cummer, die het onderzoek begeleidde. Je kunt gewoon meer onderdelen aan elkaar hangen als je meer energie wil ophalen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.