Veiligheidsfirma's richten blik op Haïti

De aardbeving in Haïti brengt niet voor iedereen rampspoed met zich mee. Volgens het Amerikaanse weekblad The Nation richtten private militaire bedrijven in de VS de voorbije dagen gezamenlijk hun aandacht op het getroffen land.
Massale berichten over chaos, plunderingen en geweld motiveren militaire contractanten en private beveiligingsfirma’s hun diensten aan te bieden in het geteisterde gebied. Hulpverleners en overlevenden kunnen bij de firma’s terecht om zichzelf en hun bezittingen professioneel te laten beschermen.  

Dienstverlening aan de slachtoffers


Enkele uren nadat Haïti werd getroffen door een aardbeving die het leven zou kosten aan meer dan tienduizenden mensen lanceerde de International Peace Operations Associations (IPOA) de nieuwste versie van haar klantensite.
‘Tengevolge de tragische gebeurtenissen in Haïti zijn enkele IPOA-leden beschikbaar en bereid om een waaier aan essentiële diensten aan te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving,’ titelt de pagina.
IPOA is een handelsassociatie die militaire contractanten en private beveiligingsfirma’s vertegenwoordigt bij een breder publiek. Gespecialiseerd in operaties in conflictsituaties, bieden aangesloten bedrijven zowel overheden als privépersonen een reeks uiteenlopende diensten. Zo voorziet de Global Operational Resources Group in medisch personeel en tijdelijke hospitalen of verhuurt Goldcoast Helicopters Amerikaans en Russisch vliegmateriaal.
Het merendeel van de firma’s zijn echter veiligheidsbedrijven, die huurlingen uitzenden om mensen in het buitenland te beschermen. Sommige van die bedrijven, zoals Triple Canopy, zijn reeds jaren actief in Irak en Afghanistan.

Orkaan Katrina


Ook na de orkaan Katrina werd massaal gebruik gemaakt van privaat veiligheidspersoneel. Na de orkaan sloot het beruchte bedrijf Blackwater voor meer dan 70 miljoen dollar aan contracten met het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid.
Voor 950 euro per agent per dag beschermde Blackwater in New Orleans medewerkers van het Federaal Crisismanagement Agentschap tegen plunderingen en geweld.

Val van Aristide


Het huidige systeem waarmee private firma’s voor de Amerikaanse overheid in Irak en Afghanistan werken, het Worldwide Personal Protection Program, werd in 1994 naar aanleiding van de crisis in Haïti ontwikkeld. Veiligheidsfirma’s beschermden er toen voor het eerst Amerikaanse militairen op missie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.