Verhuis grootste Afrikaanse sloppenwijk ligt stil

Alles ging veranderen voor de inwoners van Kibera, de grootste sloppenwijk van Afrika. De Keniaanse regering en de VN lanceerden een jaar geleden een plan om de ongeveer 700.00 inwoners van de sloppenwijk een menswaardige woning te geven, onder meer in nieuwe appartementsblokken. Tegen 2020 moet die herculesarbeid rond zijn. Maar een jaar later is er in Kibera nog geen spoor te bekennen van enig project.



In Kibera, de meest verpauperde voorstad van het Keniaanse Nairobi, ziet alles er nog steeds uit als vanouds. Woningen - optrekjes eigenlijk van moddermuren en roestige golfplaten - baden in hopen afval. De open riolen met menselijke uitwerpselen kronkelen er ongestoord door de menselijke ellende. Vrouwen staan aan te schuiven voor de schaarse waterbronnen.

In oktober 2004 kondigden de Keniaanse regering en UN-Habitat, een VN-programma dat betere huisvesting nastreeft, een grootschalig schoonmaak- en verhuisprogramma aan. Alle inwoners moeten binnen 15 jaar een nieuw onderkomen gevonden hebben in een menswaardig appartement. Een ware volksverhuizing, want het gaat om meer dan een half miljoen mensen.

De eerste fase van de operatie moest al afgerond zijn volgens de initiële planning. Tegen oktober dit jaar zouden de eerste inwoners verhuizen naar nieuwbouw in Soweto, een wijk genoemd naar de zwarte buurt van Johannesburg onder de apartheid. Maar in Soweto is nog geen enkel huis gebouwd. Er is zelfs geen teken van bouwactiviteit op de site waar president Mwai Kibaki in 2004 de eerste steenlegging deed. De regering en UN-Habitat hebben er elk een nieuw kantoor gebouwd. Maar die staan voorlopig leeg.

We voelen ons bij de neus genomen. We hebben geen flauw benul van wat er aan de hand is en niemand geeft ons informatie, zegt Donald Kilindi de voorzitter van de Kenya National Slum People’s Organisation (KENSPO), een groep die lobbiet voor een eerlijk huisvestingbeleid voor de inwoners van Kibera. We wachten al een jaar, en dat is lang. We willen nú actie van de regering en van de VN.

Sharad Shankardass, de woordvoerder van UN-Habitat, sust. Het is niet omdat er geen graafmachines te zien zijn dat er niets gebeurt. Het is een werk van lange adem. Er gaat veel energie naar planning en sociaal onderzoek. Dát is wat wij de voorbije twee jaar hebben uitgevoerd. Momenteel loopt er nog een onderzoek naar het inkomen van de inwoners van Kibera. Dat is belangrijk om te vermijden dat de meer bemiddelde inwoners alles krijgen en de armen niets.

Het ministerie van Infrastructuur geeft toe dat het project vertraging heeft. De plannen en de uitbesteding hebben lang op zich laten wachten - er was een hele ketting van handtekeningen nodig, zegt een woordvoerder. Nu hebben we eindelijk een bouwbedrijf onder de arm.

Verontrustend is wel dat nog niet alle nodige fondsen verzameld zijn om het werk uit te voeren. De regering-Kibaki had gerekend op buitenlandse donoren om het project rond te krijgen. Maar die zijn niet meer zo happig om geld te geven aan Kenia omwille van de slechte reputatie van dat land op het vlak van corruptie. President Kibaki, aan de macht sinds drie jaar, heeft de donoren niet kunnen overtuigen dat hij het door en door corrupte overheidsapparaat enigszins transparanter en gezonder heeft gemaakt.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.