Verkiezingen belangrijke test voor Sri Lanka

Lokale verkiezingen in Jaffna en Vavuniya, twee steden die gedomineerd worden door Tamils, vormen een eerste test voor de ambitie van de Sri Lankaanse regering om de regio te normaliseren na bijna drie decennia oorlog.
Het is voor het eerst ook dat de bevolking in het noorden, die vooral uit Tamils bestaat, opnieuw kan gaan stemmen na decennia van burgeroorlog tussen de overheid en de rebellenbeweging van de Tamiltijgers (LTTE).
De twee steden liggen aan de noordelijke en zuidelijke rand van de Vanni-regio, waar de laatste gevechten tussen de regeringstroepen en de rebellen plaatsvonden. Onder de heerschappij van de rebellen moest de bevolking het stellen zonder politiek systeem. Waarnemers noemen deze verkiezingen dan ook een kans om het democratische bestel in de regio te herstellen.
“In het verleden lag de macht bij de militairen of bij de LTTE, niet bij de bevolking”, zegt parlementair en voormalige Tamiltijger Vinayagamurthi Muralitharan. “Deze verkiezing kan dat veranderen. Het kan de mensen een stem geven, net zoals in het oosten gebeurde.”
In het oosten organiseerde de overheid gelijkaardige verkiezingen in 2008, nadat de LTTE er verdreven was. Ondanks kritiek op het verloop van die verkiezingen werd een werkend lokaal bestuur op de been geholpen. Muralitharan gelooft er sterk in dat dit ook in het noorden mogelijk is.

Te vroeg


Hoewel de twee steden zelf geen gevechten meegemaakt hebben, hadden veel Tamilpolitici de verkiezingen liever wat later gehad. “De twee plaatsen zijn niet betrokken geweest bij de laatste fases van de oorlog, maar de inwoners zijn veel familieleden en kennissen verloren”, zegt Sidarthan. “Daarom hadden we de overheid gevraagd om de verkiezingen uit te stellen tot de mensen mentaal wat stabieler waren.” De overheid ging niet op die vraag in.
“Deze verkiezingen zijn ongewenst en ongepast op dit moment. De omstandigheden zijn niet geschikt nu”, zegt ook Suresh Premachandran van de Tamil National Alliance (TNA). “Er heerst een angstpsychose onder de mensen. Ze durven niet naar de meetings gaan omdat ze vrezen voor hun leven. Ze willen niet met een politieke partij in verband gebracht worden uit angst.”

Tamils een stem geven


Toch zijn sommige andere Tamilpolitici ervan overtuigd dat de verkiezingen succesvol kunnen zijn en de fundamenten kunnen vormen voor meer vertrouwen van de Tamilbevolking.
Andere politici vinden dat verkiezingen, in welke vorm dan ook, de beste manier zijn om ervoor te zorgen dat de Tamils een stem krijgen. “Dit is een test voor de bevolking. Het is voor het eerst in jaren dat ze kunnen deelnemen aan verkiezingen zonder inmenging van de LTTE”, zegt Dharmalingam Sidarthan, leider van de People’s Liberation Organisation of Tamil Eelam (PLOTE). Hij geeft wel toe dat, hoewel de verkiezingsstrijd tussen de politici op stoom geraakt, de bevolking niet bijster enthousiast wordt. “De mensen tonen niet erg veel belangstelling op dit moment”, zegt hij. “We hebben verschillende meetings georganiseerd. De mensen komen er wel op af, maar ze lijken niet erg geïnteresseerd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.