Verkrachting blijft niet meer ongestraft in Congo

Voor een derde keer in een maand veroordeelde een militaire rechtbank militairen voor verkrachting in het oosten van Congo. Margot Wallström, speciale VN-gezant voor seksueel geweld in conflicten, vindt dat het een sterk signaal geeft, omdat het toont dat verkrachtingen niet langer onbestraft blijven in de regio.

Elf soldaten van het Congolese regeringsleger werden beschuldigd van onder andere verkrachting, plundering en het ontvoeren van kinderen. Ze pleegden deze gruwelijke daden in Katasomwa in Zuid-Kivu tussen 26 en 29 september. De belangrijkste van de beschuldigden was luitenant-kolonel Balumisa, de bevelhebber van 68ste battalion. 21 van de 24 vrouwen die het slachtoffer waren van de verkrachting kwamen getuigen. Het militaire tribunaal veroordeelde de soldaten en hun bevelhebber tot levenslang.

Net zoals in gelijkaardige gevallen in de Maniema provincie en in Baraka trad de Congolese regering ook hier kordaat op. Het wordt hierin gesteund door de VN en Advocaten Zonder Grenzen. De rechtszaak in Baraka vorige maand was de eerste keer in Congo dat een hogere officier voor seksuele misdaden gearresteerd werd, terecht stond en effectief veroordeeld werd. Hij was verantwoordelijk voor de verkrachtingen en andere misdaden die plaats vonden in Fizi op Nieuwjaar.

Met het feit dat zelfs een militaire bevelhebber niet boven de wet staat, is speciaal VN-gezant Wallström zeer opgetogen. Het toont dat deze daden niet langer onbestraft blijven. Volgens haar is de eerste prioriteit nu de slachtoffers en hun familie beschermen tegen eventuele wraakacties.

Het conflict in Oost-Congo is al meer dan tien jaar aan de gang. Het Congolese regeringsleger bindt daar de strijd aan met verschillende rebellenbewegingen. Plunderingen, verkrachtingen en etnische zuiveringen gebeuren langs beide kanten, met de bevolking als grootste slachtoffer. De natuurlijke rijkdommen van de regio zorgen ervoor dat het conflict blijft doorgaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.