Vietnam kiest voor kernenergie

Vietnam is op zoek naar alternatieve energiebronnen om zijn snel groeiende economie draaiend te houden. Naast aardgas en waterkracht lijkt kernenergie de grootste kans te maken.

Vietnam wil tegen 2020 alle gezinnen op het platteland van stroom voorzien. Maar daarvoor moeten er wel nieuwe energiebronnen worden aangeboord. Binnen 14 jaar zullen de Vietnamezen volgens Tran Thanh Lien, de directeur Internationale relaties van het Vietnamees Energie-instituut, 200 tot 230 miljard kilowattuur verbruiken, terwijl het land uit conventionele bronnen als steenkool en aardolie maar 165 miljard kilowattuur kan halen.

De vraag naar elektriciteit groeit met ongeveer 15 procent per jaar in Vietnam. Het Energie-instituut voorspelt dat Vietnam dit jaar zeker 1 miljard kilowattuur tekort zal komen, 6,6 miljard in 2007 en 10,3 miljard in 2009.

Momenteel haalt Vietnam 55 procent van zijn stroom uit vijf waterkrachtcentrales. Steenkoolcentrales en enkele centrales die op aardolie draaien, dragen 40 procent bij. Nog meer steenkool of aardolie in de strijd gooien wil Vietnam niet: die brandstoffen zijn vervuilend, de prijsontwikkeling is onzeker en het land wordt steeds afhankelijker van buitenlandse leveranciers.

Voorlopig probeert Vietnam de tekorten op te vangen met gascentrales. Gas is minder vervuilend dan steenkool, en een gascentrale is veel sneller gebouwd dan een stuwdam of een kerncentrale. Als het Phu My-complex in de provincie Ba Ria-Vung Tau klaar is, zal het 47 procent leveren van de elektriciteit die Vietnam nodig heeft. Daarnaast werkt Vietnam met partners uit Frankrijk en Japan nog aan een andere gascentrale in de Mekongdelta die een vermogen van 715 megawatt zou krijgen.

Vietnam koopt verder ook stroom in China, en is van plan tegen 2008 ook uit Laos elektriciteit in te voeren.

Intussen weegt de Vietnamese regering de andere opties af. Hanoi heeft ook al in het buitenland hulp gezocht. Bij zijn bezoek aan de Vietnamese hoofdstad vorige maand verklaarde de Russische premier Michail Fradkov dat zijn land wil meewerken aan de bouw van de waterkrachtcentrale van Son La, een centrale die groter wordt dan alle bestaande waterkrachtcentrales in het land.

Meer waterkrachtcentrales bouwen is duur, maar gelet op de ontwikkeling van de olie- en gasprijzen misschien toch niet dom. Vorig jaar begon het land daarom met de bouw van de Son La-dam, die in 2012 klaar zou moeten zijn en dan een vermogen zal hebben van 2400 megawatt.

Maar de grote dammen vormen een bedreiging voor Hanoi en andere grote steden in het noorden van het land. Aardbevingen, terroristische aanslagen of domme fouten kunnen een zondvloed ontketenen in dichtbevolkte gebieden. Bovendien loopt het vermogen van waterkrachtcentrales terug in droogteperiodes, en die lijken steeds frequenter en sterker te worden. Het gemiddelde niveau in de Vietnamese stuwmeren is met zeker een vijfde gezakt sinds 2004, en dit jaar lijkt het peil een derde onder het normale niveau te zitten.

Bij kernenergie spelen die problemen niet. De principiële beslissing voor kernenergie lijkt dan ook al gevallen. Vietnam wil tegen 2020 een eerste atoomcentrale aan het net hebben, en denkt dat het in 2040-2050 minstens een kwart van zijn energie uit kernsplijting zal halen. Rusland heeft al laten weten dat het wil meewerken aan de bouw van atoomcentrales in Vietnam.

Hernieuwbare energie staat in Vietnam nog in de kinderschoenen. Toch wordt er bijvoorbeeld op het eiland Phu Quoc met Duitse technologie al een biogasinstallatie gebouwd. Naast stroom moet die genoeg meststoffen produceren om de bodem in 500 hectaren peperplantages te verrijken. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.