VN brengt hertekend Afrika in kaart

Gisteren stelde de United Nations Environment Programme (UNEP) een atlas voor waarin satelietbeelden worden getoond van het ‘nieuwe Afrika’. Door bevolkingsgroei, klimaatverandering en talloze conflicten ziet de Afrikaanse geografie er immers compleet anders uit dan enkele decennia geleden.
The Atlas of Our Changing Environment werd gepresenteerd door Zuid-Afrikaans president Thabo Mbeki tijdens de Afrikaanse Ministeriële Conventie over het Milieu (AMCEN) in Johannesburg.
Hij telt 400 pagina’s en bevat meer dan 300 satelietbeelden en foto’s, 150 landkaarten en talloze grafieken van meer dan honderd locaties in Afrika.
In 2005 liet UNEP al een atlas samenstellen waarin een aantal drastische veranderingen van meren in Afrika –waaronder het Victoriameer en het Tsjaadmeer- te zien waren.
The Atlas of Our Changing Environment illustreert echter hoe klimaatverandering, bevolkingsgroei en talloze conflicten de geografie van Afrika gehermodelleerd hebben en legt milieuproblemen bloot die tot nog toe ongekend waren bij het grote publiek. Voor en na-satelietbeelden tonen ondermeer hoe moeder natuur plaats moet ruimen voor de expansie van wegenwerken en grote steden, rivieren langzaam opdrogen en berggletsjers krimpen. 

Bos ruimt plaats voor vluchtelingenkampen


De voor en na-satelietbeelden vertonen heel wat spectaculaire veranderingen in het Afrikaanse landschap: In Madagascar werd het Spiny Forest tussen 1973 en 2003 tot minder dan de helft gereduceerd, de Senegalese hoofdstad Dakar groeide op vijftig jaar tijd uit van een klein provinciestadje tot een metropool waar 2,5 miljoen mensen leven en het verdwijnen van gletsjers in de Oegandese Rwenzori Mountains gaat in vergelijking met twintig jaar geleden, twee keer zo snel.
Deze veranderingen veroorzaken biodiversiteitsverlies, verwoestijning en erosie.
Ook migratiegolven hertekenden de Afrikaanse geografie. Grote delen van het Jebel Marra gebergte in Soedan werden ontbost voor de bouw van vluchtelingenkampen. 


Acties tegen verwoestijning


Gelukkig is niet alles kommer en kwel wat de klok slaat. Uit de beelden blijkt bijvoorbeeld dat het woud in het Sapo National Park in Liberia terug aangroeide nadat de overheid de strijd aanbond met illegale houtkap en mijnbouw.
‘Sommige satelietbeelden geven duidelijk aan dat veel Afrikanen begaan zijn met de klimatologische invloeden op hun land. Op sommige plaatsen zijn massaal bomen aangeplant en zijn er acties ondernomen om verwoestijning tegen te gaan. We moeten deze lichtende voorbeelden volgen om het voortbestaan van heel Afrika te verzekeren,’ zei Achim Steiner, hoofd van UNEP, tijdens de voorstelling van de atlas.
De digitale versie van de atlas vindt u hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.