VN-personeel blijft nog minstens een jaar in Irak

De Verenigde Naties blijven nog minstens een jaar in Irak. Het is de tweede keer sinds 2003 dat de VN-Veilgheidsraad het mandaat van de Assistance Mission in Iraq (UNAMI) verlengt.

Momenteel zijn er 260 VN-medewerkers in Irak. Ze coördineren humanitaire operaties, assisteren bij het opstellen van een nieuwe grondwet en helpen de verkiezingen voorbereiden die aan het einde van dit jaar gehouden zullen worden.

De VS zijn blij met het besluit van de Veiligheidsraad, die de resolutie unaniem aannam. Ook de Iraakse afgevaardigde, Samir Sumaidaie, toonde zich tevreden. Iedereen vindt het noodzakelijk dat het VN-personeel in Irak blijft, zei hij. Hij zei bij de VN bereidheid te proeven om sterker betrokken te zijn bij lokale activiteiten en meer werk te verschaffen aan Irakezen ter plaatse.

De VN moeten een leidende rol spelen bij het opzetten van bestuursorganen en dialoog en eenheid bevorderen, aldus de Veiligheidsraad in een verklaring. Tegelijkertijd werd in de verklaring de onafhankelijkheid, soevereiniteit, eenheid en territoriale integriteit van Irak herbevestigd.

Een woordvoerder van secretaris-generaal Kofi Annan van de VN, zei dat er vanwege de slechte veiligheidssituatie niet op korte termijn extra personeel naar Irak gaat. Eerder schreef Annan in een brief aan de Veiligheidsraad dat er ondanks de veiligheidsproblemen waarschijnlijk dit jaar nog extra mensen zullen worden ingezet bij de wederopbouw in Basra en Erbil.

De Veiligheidsraad zei te hopen dat Iraakse grondwet af is voor de deadline van 15 augustus. Het werk vindt echter plaats onder moeilijke omstandigheden en volgens de voorzitter van de raad bestaan er verschillen van inzicht binnen het brede spectrum van onderhandelaars.

Met de deadline van 15 augustus voor de deur, werd er afgelopen week zowel in Bagdad als in New York intensief overleg gevoerd. Dinsdag hield de Veiligheidsraad een bijeenkomst achter gesloten deuren over de situatie in Irak. Dezelfde dag sprak de speciale VN-gezant in Bagdad, Asraf Qazi, met de Iraakse premier Ibrahim Jaafari en andere politieke leiders over de rol van de VN bij de verkiezingen in december.

Hoge Amerikaanse militairen suggereerden vorige maand dat volgend voorjaar wellicht 20.000 tot 30.000 van de in totaal 138.000 VS-soldaten in Irak worden teruggetrokken als de Irakezen erin slagen de grondwet af te ronden en verkiezingen te houden.

Sinds de invasie in Irak in 2003 kwamen bijna 2.000 militairen om. Ongeveer 25.000 raakten gewond. De oorlog kostte tot nu toe aan meer dan 100.000 mensen het leven, het merendeel daarvan burgers. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.