VN vrijwel machteloos tegen kindermisbruik in oorlogsgebieden

Internationale conventies en plechtige verklaringen halen niet veel uit tegen het misbruik van kinderen door gewapende groepen. In zeker veertien landen rekruteren conflictpartijen bijvoorbeeld nog altijd kinderen. In nog veel meer landen kiezen terroristen of rebellen kinderen uit als doelwit.
De Verenigde Naties hebben gruwelijke voorbeelden verzameld in een rapport dat woensdag (29 april) in de VN-Veiligheidsraad werd besproken. In november 2008 vielen talibanstrijders in Afghanistan een groep meisjes aan die op weg waren naar school. Ze gooiden bijtend zuur op hun gezichten. Volgens het VN-rapport kregen de aanvallers 100.000 Pakistaanse roepie voor elk meisje dat ze konden verminken.

Irak


In mei vorig jaar bonden rebellen in Irak een meisje explosieven om, die ze van op afstand tot ontploffing brachten toen hun medewerkster een Iraakse legerpost in Yousifiyah was genaderd. In september pleegden ook nog een jongen van 15 en in november een meisje van 13 zelfmoordaanslagen in Irak. Verzetsgroepen zetten er ook vaak kinderen op de uitkijk of gebruiken hen als bommenkoeriers.
De rekrutering van kindsoldaten blijft het grootste probleem. De Tamiltijgers in Sri Lanka, de Colombiaanse rebellengroepen FARC en ELN en het Verzetsleger van de Heer in Oeganda zijn er berucht om. In Birma, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo maakt ook het regeringsleger zich er volgens het rapport schuldig aan. Er zijn verder ook kindsoldaten in Afghanistan, Boeroendi, Nepal, de Filipijnen en Somalië.
Joost R. Hiltermann van de International Crisis Group, een denktank rond conflictbeheersing, ziet niet meteen wat de Verenigde Naties nog meer tegen dergelijke wanpraktijken kunnen ondernemen. “Ik vraag me af of de VN meer kunnen doen dan dergelijke zaken in de aandacht brengen en het verbod om gebruik te maken van kinderen in conflicten nog te versterken.”

Sancties


De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de Veiligheidsraad maandag wel opgeroepen sancties af te kondigen tegen regeringen en gewapende groepen die geweld tegen kinderen gebruiken. De raad moet er volgens HRW ook mee voor zorgen dat bevelvoerders die voor dergelijke daden verantwoordelijk zijn, vervolgd worden.
Regeringen zijn daar gevoelig voor. Volgens Jo Becker, de kinderrechtenexpert van HRW, kan internationale druk soms zelfs een effect hebben op rebellengroepen. In Ivoorkust hebben verscheidene milities vorig jaar actieplannen ondertekend om een einde te maken aan de inzet van kindsoldaten. In Birma probeerden dit jaar twee gewapende groepen dat voorbeeld te volgen. Twee jaar geleden schroefden ook de Tamiltijgers de rekrutering van kinderen terug nadat de Veiligheidsraad met straffen had gedreigd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.