VN willen klimaatneutraal worden

De Verenigde Naties willen hun activiteiten klimaatneutraal maken door te investeren in het Adaptatiefonds dat ontwikkelingslanden moet wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Op termijn is het de bedoeling de CO2-uitstoot te compenseren van meer dan twintig verschillende agentschappen, fondsen en programma’s.
“Om het goede voorbeeld te geven en de ontwikkelingslanden te helpen tegen de opwarming van de aarde, hebben de VN-instellingen besloten samen kredieten te kopen voor het Adaptatiefonds van het Kyotoprotocol”, verklaarde Achim Steiner, hoofd van het VN-milieuprogramma UNEP.

“Onder leiding van secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft het hele VN-systeem zich voorgenomen om klimaatneutraal te worden, niet alleen voor deze conferentie in Bali maar voor al onze activiteiten in de toekomst. Ik kan bij deze al aankondigen dat UNEP volgende maand al klimaatneutraal zal zijn.”

De VN hebben berekend dat de twee weken durende conferentie op het Indonesische eiland Bali een uitstoot van 3.370 ton koolstofdioxide veroorzaakt. Ter compensatie moet, aan de huidige koers voor CO2-emissiecertificaten, 100.000 dollar (68.000 euro) worden neergeteld.

Geld voor bos

De VN willen het geld bijdragen aan het Adaptatiefonds, dat op de top in Bali eindelijk operationeel werd gemaakt. Het fonds wordt gevoed met bijdragen van rijke landen aan het Clean Development Mechanism, het mechanisme waardoor die uitstootbeperkende investeringen in ontwikkelingslanden kunnen laten meetellen als krediet voor hun eigen reductiedoelstellingen. In Bali werd beslist dat het fonds zou worden toevertrouwd aan de Wereldbank, en beheerd door een zestienkoppige commissie met leden uit arme en rijke landen.

De VN volgen met hun beslissing het voorbeeld van Costa Rica, Noorwegen en Nieuw-Zeeland, die eerder al aankondigden dat ze hun economie klimaatneutraal willen maken. In Costa Rica gebeurt dat door een deel van de belasting op fossiele brandstoffen om te leiden naar een Nationaal Fonds voor Bosbeheer. Dat fonds vergoedt eigenaars van bosland voor de dienst die ze het milieu bewijzen en dient ook om herbebossing te financieren. In 2007 plantte Costa Rica meer dan vijf miljoen bomen, 1,25 per persoon.

Ook de Wereldbank kondigde op Bali al een gelijkaardig initiatief aan. Negen industrielanden hebben al aangekondigd dat ze samen 160 miljoen dollar zullen bijdragen tot een nieuw fonds dat uiteindelijk 300 miljoen dollar zal wegen. Honderd miljoen daarvan gaat naar projecten om de bossen in een twintigtal landen in kaart te brengen en te beschermen. De rest moet worden uitbetaald als vergoeding voor het behoud van bossen die anders misschien ten prooi waren gevallen aan houtkap of de expansie van landbouwgebied.

De Noorse Milieuminister Erik Solheim bevestigde het voornemen van zijn land om tegen 2050 helemaal klimaatneutraal te worden. Dat moet onder meer gebeuren door voor ongeveer 500 miljoen euro koolstofkredieten te kopen onder het huidige Kyotoprotocol en door veel zuiniger en efficiënter om te springen met energie.

De Nieuw-Zeelandse minister David Parker wil zijn land klimaatneutraal maken door tegen 2025 90 procent van de energie uit duurzame bronnen te halen. De inzet van elektrische auto’s en biobrandstoffen moet ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgas per hoofd van de bevolking halveert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.