Voetbal en muziek verboden in Mogadishu

Radiozenders in Mogadishu gebruiken nu geweerschoten en kikkergeluiden als jingles omdat naar muziek luisteren verboden is in de Somalische hoofdstad. De islamistische bewegingen Al Shabab en Hisbul Islam, die het grootste deel van de stad controleren, verbieden de inwoners ook naar films te kijken of voetbalwedstrijden te volgen. Overtreders worden bestraft met dertig zweepslagen.
Dinsdag kwamen in de Somalische hoofdstad Mogadishu veertien Somalische burgers om het leven tijdens gevechten tussen strijders van Al Shabab en aanhangers van de zwakke interim-regering. Leden van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) schoten bij een aanslag op hun basis nog eens drie rebellen dood. Maar ook voor inwoners die ontsnappen aan het geregeld opflakkerende wapengeweld, is het leven in de Somalische hoofdstad geen pretje meer.
Al Shabab en Hisbul Islam leggen de sharia op, de islamitische wet, en de verboden worden almaar talrijker. Hisbul Islam besliste op 3 april dat er geen muziek meer mag worden gedraaid in de Somalische hoofdstad. In het zuiden van het land en in de wijken van Mogadishu waar Al Shabab het voor het zeggen heeft, gelden al langer strenge verboden. Video’s bekijken of de verslagen van buitenlandse voetbalwedstrijden volgen, mag bijvoorbeeld niet. Ook de uitzendingen van de BBC mogen niet beluisterd worden. In de straten patrouilleren militieleden die de bevolking op ‘onislamitisch’ gedrag controleren.

Dertig zweepslagen


“Als je betrapt wordt, krijg je dertig zweepslagen”, vertelde de zeventienjarige Loyaan Lugacade aan het VN-nieuwsagentschap IRIN. Faradheene A’day, een jaar ouder, werd gesnapt toen hij met vrienden een film aan het kijken was, maar kon het op een lopen zetten. “Ik heb al mensen stokslagen zien krijgen van de strijders van Al Shabab, en dat was geen fraai gezicht. Nu we niet meer mogen kijken, praten we over films en voetbal, zolang dat nog mag tenminste.”
Al Shabab heeft ook eigen islamitische rechtbanken opgezet. Volgens het Shabelle Media Network veroordeelde een van die rechtbanken onlangs twee adolescenten. Ahmed Kassim, die beticht werd van moord, werd geëxecuteerd. Akubar Hassan verloor zijn rechterhand omdat hij gestolen zou hebben.

Banden met Al Qaeda


Al Shabab is de grootste islamistische rebellengroepering in Somalië.  De beweging zou banden hebben met Al Qaeda. Al Shabab is de voormalig militaire vleugel van de Unie van Islamitische Rechtbanken, die tot eind 2006 het Zuiden van Somalië controleerde. De UCI werd verdreven door Ethiopische troepen. De met hulp van de VN opgezette interim-regering kon echter nooit echt voet aan de grond krijgen. In Mogadishu controleert ze nu maar een paar straten. Ze wordt bijgestaan door een vredesmacht van de Afrikaanse Unie die 5000 manschappen telt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.