Vooral moeders geven seksisme door aan kinderen

Het is vooral de moeder die bepaalt of haar kinderen al dan niet seksistische attitudes kweken. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Baskenland.

De studie bevestigt dat ouders hun gendervooroordelen inderdaad doorgeven aan hun kinderen, zegt Maite Garaigordobil, medeauteur van de studie.

De Baskische onderzoekers gingen na hoe het doorgeven van die discriminerende vooroordelen verliep tussen moeder en dochter, moeder en zoon, vader en dochter, en vader en zoon.

De conclusie is dat de moeder de grootste invloed uitoefent in dit proces. “De graad van seksisme bij de moeder is in grotere mate gelinkt aan die van haar zoons en dochters in vergelijking met de invloed van de vader”, zegt Maite Garaigordobil.

Garaigordobil noemt het paradoxaal dat “vrouwen de belangrijkste slachtoffers van seksisme zijn, en dat uitgerekend zij een grotere invloed hebben bij de transfer van zulke schadelijke houdingen.” Als mogelijke verklaring wijzen de auteurs onder meer op de grotere hoeveelheid tijd die moeders met hun kinderen doorbrengen en de huishoudelijke taken waartoe de moeder hen stimuleert.

Voor het onderzoek deden Garaigordobil en medeauteur Jones Aliri een beroep op 1455 adolescenten en hun vaders en moeders.

De studie werd zopas in het vaktijdschrift Psicothema gepubliceerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.