VS-ambassadeur bevestigt aanslagplannen tegen Chávez

De voormalige VS-ambassadeur in Venezuela, Charles Shapiro, heeft de Venezolaanse autoriteiten gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag op hun president. Dat bevestigt Shapiro’s opvolger, William Brownfield. Hij ontkent dat die plannen bij zijn regering leven. Maar de vrees voor zijn leven die Chávez de laatste weken voortdurend uit, lijkt dus meer dan louter hersenspinsel of strategische uitspraak.

Ambassadeur Charles Shapiro heeft de Venezolaanse autoriteiten op twee ogenblikken geïnformeerd over acties tegen de huidige regering, zegt huidig VS-ambassadeur in Venezuela, William Brownfield. De eerste keer was in april 2002, toen hij tegen de (Venezolaanse) president sprak over de mogelijkheid van een coup (die even later ook volgde, maar slecht twee dagen duurde). De andere keer was in september of oktober, toen (Shapiro) met vice-president Rangel sprak over een mogelijke aanslag. Rangel had dit zelf al eerder bekendgemaakt.

Volgens Brownfield handelde zijn voorganger in beide gevallen volgens de Amerikaanse wet. Half de jaren zeventig verboden de Verenigde Staten hun inlichtingendienst CIA officieel moordaanslagen tegen buitenlandse leiders te plannen of eraan deel te nemen. De ambassadeur gaf geen details over het wie achter deze acties. Tegen de Venezolaanse televisie zei hij dat zijn regering geen plannen heeft om Chávez of enige andere leider om te brengen.

Chávez zelf beweerde de voorbije weken geregeld dat de Verenigde Staten plannen hebben om hem te vermoorden. Volgens hem willen de VS Venezuela zo in een chaos storten die als voorwendsel kan dienen om militair in te grijpen en controle te verwerven over de immense oliereserves in het land. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Alí Rodríguez heeft een officiële klacht neergelegd bij de Permanent Council of the Organisation of American States (OAS) in Washington. Ook de Cubaanse president Fidel Castro, een fervente Chávez-bondgenoot, heeft al gewaarschuwd voor plannen om de Venezolaanse leider te vermoorden.

Het botert al een hele tijd niet tussen Chávez en VS-president George W. Bush. Dat verhindert niet dat Venezuela dagelijks anderhalf miljoen vaten olie per dag levert aan de VS - wat neerkomt op zo’n 13 procent van de totale Amerikaanse olie-import. De Amerikaanse beschuldigingen werden nog heviger sinds Bush in januari aan zijn tweede ambtstermijn begon. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde Chávez een negatieve en destabiliserende kracht in de regio. De VS beschuldigen Chávez dat hij de linkse FARC-rebellen in Colombia steunt. Ze waren ook ontstemd over de recente Venezolaanse aankoop van 100.000 Russische geweren.

We hebben het bewijs : als mij iets overkomt, is de verantwoordelijke de president van de Verenigde Staten, George W. Bush, zei Chávez diverse keren. Gevraagd waaruit dat bewijs bestond, antwoordde Rangel: Dat is retorisch. Het bewijs zal Chavéz’ lijk zijn. Waarom niet vragen naar bewijs uit Chili, El Salvador, Guatemala of de Dominicaanse Republiek? Hij verwees daarmee naar landen waar de VS eerder militair ingrepen.

De woordvoerder van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Boucher, bestempelt de beschuldigingen van de Venezolaanse leiders als belachelijk en onwaar. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.