VS doen Egyptische exporteurs voorbehoud tegen Israël vergeten

Steeds meer Egyptische producten kunnen zonder invoerheffingen de VS binnen. De voorwaarde is er een minimumhoeveelheid Israëlische componenten in verwerkt zit. De verhoudingen tussen Israël en Egypte blijven koeltjes, maar de Egyptische ondernemers kiezen eieren voor hun geld.

De VS en Egypte ondertekenden in december vorig jaar een zogenaamd Qualifying Industrial Zones (QIZ)-akkoord. Egyptische producenten uit bepaalde industriegebieden worden volgens die afspraak bevrijd van Amerikaanse invoerheffingen als hun producten minstens 11,7 procent Israëlische inputs bevatten. Dan profiteren die producten van het vrijhandelsakkoord tussen de VS en Israël.

Intussen zijn steeds meer Egyptische industriegebieden in het akkoord opgenomen. Door die uitbreiding kunnen nu de meeste textiel- en kledingfabrikanten in Egypte, lederverwerkende bedrijven en de voedingsnijverheid tolvrij naar de VS exporteren.

Volgens de Egyptische minister van Buitenlandse Handel, Rachid Mohamed Rachid, ligt het akkoord in de lijn van het Egyptische beleid om de export te bevorderen en de groei aan te zwengelen. Maar de samenwerking met Israël ligt politiek gevoelig. Ondanks het vredesakkoord van 1979 kan Israël bij de Egyptische bevolking nog altijd niet op veel krediet rekenen. Veel Egyptenaren nemen aanstoot aan het Israëlische Palestinabeleid en vooral aan de moorden op Palestijnse verzetsleiders.

Maar voor de Egyptische exporteurs wegen de economische argumenten zwaarder. De meeste producenten willen aansluiten bij het akkoord, zegt Khaled Sewelam van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Egypte. In juli profiteerden al 54 Egyptische bedrijven van het akkoord. Door de uitbreiding kunnen nu theoretisch 4500 ondernemingen aanspraak maken op de gunstvoorwaarden. Volgens sommige producenten biedt de overeenkomst Egyptische exporteurs een unieke kans om het op te nemen tegen hun gevreesde Chinese concurrenten, die wel invoerheffingen moeten betalen in de VS.

Als we de QIZ-overeenkomst niet hadden ondertekend, zou China ons marktaandeel hebben aangetast, zegt Khaled Raafat, de voorzitter van de Vereniging van Confectie-exporteurs. Volgens hem zal de Egyptische export naar de VS in 2006 verdubbelen.

De QIZ-afspraken kunnen de voorloper worden van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en Egypte. Jordanië ondertekende in 1996 een gelijkaardige overeenkomst met de VS, om in 2000 een volwaardig vrijhandelsakkoord goed te keuren. Jordanië verdiende in 2003 675 miljoen dollar aan de export van textiel en kleding naar de VS. Volgens Sewelam van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Egypte voeren de VS en Egypte al verkennende gesprekken over een mogelijk vrijhandelsakkoord, en kunnen er in januari echte onderhandelingen van start gaan. De VS streven naar vrijhandelsovereenkomsten met alle landen van het Midden-Oosten. Egypte stond daar lange tijd weigerachtig tegenover.(PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.