VS keuren ggo-maïs goed

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft een genetisch gewijzigde maïssoort van Monsanto goedgekeurd. Die moet beter bestand zijn tegen droogte.

Monsanto wil het gewas nu testen op het Amerikaanse platteland. Als de maïs het goed blijkt te doen, wacht het bedrijf een enorme markt. Elk jaar gaat wereldwijd ongeveer 15 procent van de maïsoogst verloren door droogte, in de VS is dat aandeel volgens Monsanto nog hoger. Maïs is het meest verbouwde gewas in de VS, goed voor 370.000 vierkante kilometer landbouwareaal.

Maar hetzelfde USDA dat de maïsvariant goedkeurt, heeft meteen ook twijfels bij het commerciële potentieel van de nieuwe variant. De krant The New York Times kon beslag leggen op een rapport waaruit blijkt dat “de plant het niet beter doet dan regionale varianten van conventionele maïs” en dat “vergelijkbare varianten die verkregen zijn door conventionele kruistechnieken onmiddellijk beschikbaar zijn in geïrrigeerde regio’s.”

Tegenstanders hebben ook meer fundamentele vragen bij het gebruik van monoculturen om droogte te bestrijden. Net zoals een belegger moet inzetten op meerdere aandelen, moeten boeren diversifiëren om zich te wapenen tegen de steeds frequentere periodes van droogte.

Tot slot, zeggen ze, zijn er nog de veiligheidsrisico’s van ggo-gewassen. De maïsvariant is nooit getest op mensen, en onderzoek heeft al uitgewezen dat sommige ggo-gewassen schadelijk kunnen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.