“VS moeten meer doen om genocide te vermijden”

De toekomstige regering van Barack Obama moet een topprioriteit maken van de preventie van genocide en massale gruweldaden in het buitenland. Dat staat in een nieuw rapport van Republikeinse en Democratische experts onder leiding van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright.
Volgens “Preventing Genocide: A Blueprint for U.S. Policymakers” bedreigen massale gruweldaden en genocide de belangen van de VS. De auteurs van het rapport pleiten voor de oprichting van een preventiecomité in de Nationale Veiligheidsraad. Dit comité moet de situatie wereldwijd opvolgen. In het jaarlijkse rapport waarin de Amerikaanse geheime diensten de mogelijke gevaren voor de VS beschrijven, zouden vanaf nu ook dreigende gevallen van genocide moeten worden opgenomen. Het preventiecomité moet de gevaren analyseren en het Amerikaanse beleid in de bewuste regio’s daarop afstemmen.
Tegelijk moet Washington een “groot diplomatiek initiatief” lanceren. Dat moet een internationaal netwerk opleveren dat toelaat inlichtingen te delen en gecoördineerde acties te ondernemen.
“Genocide is onaanvaardbaar. We kunnen en zullen meer doen om het te voorkomen”, zei Madeleine Albright, voorzitster van de werkgroep die het rapport heeft samengesteld. In het rapport staat ook hoe internationale instellingen zoals de NAVO, regionale organisaties en de Verenigde Naties kunnen meewerken om genocide te voorkomen.

Brede waaier aan antwoorden


Het rapport onderstreept het belang van vroege waarschuwingen en vroege preventieve actie om een militaire interventie te voorkomen. “Het is geen alles-of-niets-kwestie”, zei Albright. “Er is een brede waaier aan mogelijkheden tussen helemaal niets doen en het leger inschakelen.”
Het rapport sluit perfect aan bij de plannen van Barack Obama. Tijdens zijn campagne heeft hij steeds verklaard dat de VS de internationale gemeenschap moeten leiden wanneer een genocide uitbreekt. Hij liet daarbij uitschijnen dat de regering-Bush niet genoeg had gedaan om de genocide in Darfoer te doen ophouden. “We kunnen logistieke steun bieden en een no-fly zone instellen, wat ons niet veel kost. Maar we kunnen het enkel doen als we de internationale gemeenschap mobiliseren en aanvoeren”, vertelde Obama. “Dat is wat ik van plan ben wanneer ik president ben.”
Volgens het rapport is het nog steeds aan de VN-Veiligheidsraad om het eerst te reageren op genocidedreiging. Maar Washington moet met internationale instellingen als de NAVO of met een “coalitie van gelijkgestemde naties” kunnen ingrijpen als de Veiligheidsraad niet voldoende daadkracht toont. Tegelijk moeten de VS hun hele gewicht in de schaal leggen om andere permanente leden van de Raad te overtuigen hun veto niet te gebruiken als het om genocide gaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.