“VS verwaarlozen binnenlandse veiligheid”

De regering-Bush kan 53 miljard dollar besparen op grote wapenprogramma’s. Ze versluist best 40,5 miljard naar binnenlandse beveiliging waaronder de bescherming van het eigen openbaar vervoer en de voorbereiding op biologische of chemische aanvallen op de VS. Dat zeggen twee denktanks uit Washington in een nieuw rapport, getekend door een groep gepensioneerde militaire officieren en defensiespecialisten.





De regering-Bush besteedt de defensiebegroting in overgrote mate aan het leger, ten koste van andere veiligheidsmaatregelen. Ze deed dat ondanks de beloften voor een brede strategie tegen het terrorisme, stellen de denktanks Centre for Defence Information en Foreign Policy in Focus in hun door filantropen gefinancierde rapport. Het geld gaat naar een machtsstructuur die niet is afgestemd op de huidige veiligheidsuitdagingen. Het is ontworpen op maat van grootschalige conventionele bedreigingen in de stijl van de Koude Oorlog. Voor dat soort bedreigingen staan we niet langer.

In de huidige Amerikaanse begroting voor 2006 bedraagt de verhouding tussen uitgaven voor militaire programma’s en alle andere veiligheidsbestedingen zeven op één. Dat zou vier op één moeten worden, vindt het rapport. De VS geven per jaar ongeveer 400 miljard dollar uit aan defensie. Daarin zijn de kosten van de militaire aanwezigheid in Afghanistan en Irak nog niet meegerekend.

Concreet vraagt het rapport belangrijke besparingen op een groot deel van de paradepaardjes van Defensie, waaronder het Future Combat Systems moderniseringsprogramma van het Amerikaanse leger, de DD(X) torpedobootjager en de F-35 en F/A-22 gevechtsvliegtuigen. In het ‘Unified Security Budget’ gaat 40,5 miljard dollar naar binnenlandse veiligheidsprogramma’s. Er is ook tien miljard extra voorzien voor onder andere diplomatie, non-proliferatieprogramma’s, economische ontwikkelingshulp en de Verenigde Naties.

Als ze ooit worden uitgevoerd, zouden de aanbevelingen grote veranderingen betekenen voor grote Amerikaanse constructeurs als Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, en Northrop Grumman, maar ook voor tientallen grote en kleine bedrijven gespecialiseerd in spionage, contraterrorisme en goederen of diensten voor noodsituaties.

In een opiniepeiling die de Universiteit van Maryland in maart van dit jaar bij 1.200 Amerikanen uitvoerde, wilde tweederde van de respondenten de begroting voor grootschalige uitgaven in de stijl van de Koude Oorlog zien dalen en het vrijgekomen geld gebruiken om het Amerikaanse begrotingstekort te dempen. Zowel Democratisch als Republikeinsgezinde burgers zouden het geld voor defensie, Irak en Afghanistan liever zien gaan naar onderwijs, veteranen en het terugdringen van de Amerikaanse afhankelijkheid van olie. Ze wilden ook meer geld voor zachte overzeese projecten, te verstaan ontwikkelingshulp, VN-vredesmissies en diplomatie. 40 procent van de respondenten wilde een verhoging van het geld voor binnenlandse veiligheid. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.