VS willen buitenlandse journalisten opleiden

De Amerikaanse regering gaat buitenlandse journalisten via een uitwisselingsprogramma voorlichten over democratie en vrije pers. Het Witte Huis weet er alles van. Onlangs nog kwam uit dat het Pentagon Iraakse journalisten betaalt om positieve verhalen over de Amerikaanse strijd in Irak naar buiten te brengen.



In het nieuwe programma wordt journalisten geleerd integer, ethisch, moedig en met verantwoordelijkheidsgevoel verslag te doen. Een vrije pers is cruciaal voor elke democratie, zei minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice bij de presentatie van het programma.

Het Edward R. Murrow Journalism Programme, vernoemd naar journalist Murrow die onder meer tijdens de Tweede Wereldoorlog verslag deed vanuit Londen, wordt uitgevoerd door het departement Onderwijs en Culturele Zaken van het ministerie, het onpartijdige Aspen Institute en de journalistiekopleidingen aan zes Amerikaanse universiteiten.

Via het programma kunnen meer dan honderd buitenlandse mediaprofessionals studeren aan Amerikaanse journalistiekopleidingen. Om hun vaardigheden te verbeteren, ideeën uit te wisselen en te leren hoe de Amerikaanse maatschappij functioneert, zegt het Aspen Institute.

De aankondiging van het programma viel vreemd genoeg vrijwel samen met de onthulling dat het Pentagon een pr-bureau had ingehuurd om Iraakse journalisten te betalen voor het publiceren van artikelen geschreven door het Amerikaanse militairen. In die artikelen werd het leger niet als bron van de informatie genoemd.

In het Amerikaanse leger bestaat veel onvrede over de verslaggeving over de oorlog in Irak. Eerder deze week maakte de Washington Post bekend dat Amerikaanse mariniers uit frustratie over de berichtgeving een gepensioneerde militair, een weblogger, hebben uitgenodigd om verslag te doen.

De oud-militair, Bill Roggio, zamelde via zijn lezers 30.000 dollar in voor de reis en apparatuur en een paar weken later deed hij vanuit een afgelegen post in het westen van de provincie Anbar, een brandhaard van het verzet, verslag voor zijn weblog The Fourth Rail.

Volgens Roggio blijven te veel aspecten van de oorlog en de strijd tegen de terreur onderbelicht. Pogingen tot evenwichtige verslaggeving monden vaak uit in het afzwakken van Amerikaanse successen en een te grote nadruk op kleine overwinningen van de opstandelingen, zegt hij.

Roggio kreeg in eerste instantie van militaire functionarissen in Bagdad geen officiële accreditaties, omdat hij niet voor een mediaorganisatie werkt. Het American Enterprise Institute, een neoconservatieve denktank in Washington, besloot vervolgens voor hem garant te staan.

De Washington Post meldde ook dat het Amerikaanse leger in drie Iraakse steden tv-stations beloont voor positieve berichtgeving. Een van de tv-stations kreeg voor 35.000 dollar apparatuur en nieuwe huisvesting. Daarnaast krijgt het station 600 dollar per uitzending voor een wekelijks programma dat de activiteiten van de Amerikanen in Irak positief belicht. Een Amerikaanse legerwoordvoerder erkende tegenover de Washington Post dat officieren voorstellen doen voor reportages en dat ze de programma’s bekijken voordat ze worden uitgezonden.

De werkwijze van de VS is omstreden en voor velen opnieuw een bewijs van de dubbele Amerikaanse moraal: het een zeggen, en het andere doen. De idealen van het nieuwe Murrowprogramma en de manier waarop in Irak de pers gemanipuleerd wordt, zijn volgens professor Beau Grosscup van de Universiteit van California een voorbeeld van het verschil tussen democratie in theorie en in de praktijk.

Dezelfde mensen die een onafhankelijke pers hoog in het vaandel hebben, hebben er geen moeite mee pr-bureaus in te huren en door conservatieve denktanks gesteunde individuen en embedded journalists als ‘onafhankelijk’ te betitelen, aldus Grosscup. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.