Weinig concurrentie bij verkiezingen VN-Mensenrechtenraad

De 192 lidstaten van de Verenigde Naties kiezen deze week achttien nieuwe leden voor de Mensenrechtenraad (HRC) in Genève. Veel valt er niet te kiezen, omdat drie van de vijf regio’s precies genoeg kandidaten hebben aangedragen voor het vacante aantal zetels.
De HRC telt 47 leden die zijn onderverdeeld in geografische regio’s. Bij de Aziatische groep zijn vijf landen kandidaat voor vijf zetels: China, Saudi-Arabië, Bangladesh, Kirgizië en Jordanië. Zij zijn dus allemaal verzekerd van winst.
In de Latijns-Amerikaans/Caraïbische groep zijn er drie kandidaten voor drie zetels: Cuba, Mexico en Uruguay. In de West-Europese groep zijn de drie kandidaten voor de niet-competitieve verkiezingen België, Noorwegen en de Verenigde Staten. Hoewel Nieuw-Zeeland aanvankelijk kandidaat was, trok dit land zich terug nadat de VS zijn kandidatuur bekend maakte. Daardoor zijn er ook in deze groep drie kandidaten voor drie vacante zetels.

Democratische traditie


“Het gebrek aan concurrentie is een slecht voorbeeld en hiermee lopen we het risico dat we terugkeren naar praktijken die ertoe leidden dat Zimbabwe en Soedan lid konden worden van de voorganger van de Mensenrechtenraad, de Commissie voor de Mensenrechten”, zegt Elizabeth Sepper van Human Rights Watch.
“Westerse landen kiezen dit jaar voor de gemakkelijkste weg, een besluit dat zich later tegen hen kan keren. Door concurrentie te voorkomen, ondermijnen de West-Europese landen hun eigen mogelijkheden om fatsoenlijke landen aan te moedigen te concurreren met landen met een slechte mensenrechtenreputatie. Dat is belangrijk bij de verkiezingen volgend jaar, als Iran naar verwachting mee zal doen”, zegt Sepper.
Dokhi Fassihian, directeur van het Democracy Coalition Project, vindt het vooral teleurstellend “dat landen met een lange democratische traditie uit de westerse groep gekozen hebben voor een niet-competitieve verkiezing.” Toch moet iedere kandidaat om gekozen te worden, een absolute meerderheid van 97 stemmen halen bij de verkiezingen.

Afrika en Oost-Europa


De Afrikaanse groep heeft momenteel zes kandidaten voor vijf zetels: Kameroen, Djibouti, Kenia, Mauritius, Nigeria en Senegal. Er wordt echter over gespeculeerd dat een van de kandidaten zich zal terugtrekken, zodat er vijf landen overblijven voor de vijf zetels.
De enige concurrentie van betekenis zal waarschijnlijk komen van de Oost-Europese landen, waar drie landen strijden om twee zetels. Die landen zijn Hongarije, Rusland en Azerbeidzjan.
Een coalitie van dertig ngo’s heeft inmiddels in een brief aan de VN-lidstaten erop gewezen dat de mensenrechtenreputatie van tenminste vijf van de kandidaat-landen flink te wensen over laat. Die landen zijn Azerbeidzjan, China, Cuba, Rusland en Saudi-Arabië. De coalitie, waartoe ook Freedom House en de International Federation for Human Rights behoren, roept lidstaten op niet op die landen stemmen.

Canada, Duitsland en Zwitserland vertrekken dit jaar uit de Raad omdat hun termijn afloopt. Nederland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië behouden hun zetel. De westerse landen hebben zeven zetels in de Raad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.