Wereldbank: 'Het ergste moet nog komen'

“Veel ontwikkelingslanden gaan een nieuwe gevarenzone in door de financiële crisis”, waarschuwt de Wereldbank in een rapport dat afgelopen weekend op de G20-top in Brazilie werd gepubliceerd. Maar hoop is nabij: de G20-landen beloofden te gaan samenwerken om het probleem op te lossen.
Volgens het rapport betekent de financiële crisis voor ontwikkelingslanden ‘een extra klap’. De problemen ten gevolge van de kredietcrisis komen bovenop de sterk gestegen prijzen van voedsel en brandstof die een groot deel van de ontwikkelingslanden nog altijd voor grote problemen zorgen.

Inkrimping


Overal ter wereld leidt de financiële crisis tot inkrimping van de kredietmarkt. Zeker in ontwikkelingslanden, verklaart de Wereldbank. “Veel ontwikkelingslanden stevenen af op een nieuwe gevarenzone, met een verhoogd risico voor export, investeringen, krediet, begrotingen en de bevolking.” De Wereldbank schat dat met één procentpunt minder wereldwijde economische groei ongeveer 20 miljoen mensen een duw krijgen in de richting van armoede.
 
“Door de financiële crisis drogen kredieten voor arme landen snel op of worden op zijn minst veel duurder. Daarnaast zal de economische stagnatie in de westerse landen de uitvoer van ontwikkelingslanden schaden en zullen migranten door de economische problemen minder geld sturen naar het land van herkomst.” De gevolgen daarvan zijn, volgens het rapport, niet de minste: van de groei die de landen in de eerste helft van 2008 doormaakten, merken ze vanaf oktober helemaal niks meer. Verwacht wordt zelfs dat de financiële situatie voor de ontwikkelingslanden in 2009 nóg erger zal worden.
De Wereldbank verklaarde dat als de landen gebruik hadden gemaakt van belastingverlagingen en subsidies om de hoge prijzen te compenseren, de financiële middelen om de crisis te overwinnen beduidend minder zouden zijn geweest.

Humanitaire ramp


Net als in begin oktober roept de Wereldbank overheden van rijke landen op hun hulpinspanningen te vergroten om de gevolgen van de kredietcrisis voor ontwikkelingslanden op te vangen. “Overheden zullen nu met nóg meer middelen en energie moeten werken aan armoedebestrijding en aan de totstandkoming van internationale akkoorden op het gebied van handel en klimaat”, aldus het rapport.

De aanwezige Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva pleitte zondag voor een ‘nieuwe financiële architectuur’ in de wereld.„We moeten de verleiding weerstaan om eenzijdige maatregelen te nemen”, zei Da Silva werd in zijn pleidooi gesteund door Wereldbankpresident Robert Zoellick. Hij zei dat wereldwijde uitdagingen, wereldwijde oplossingen vereisen. Om het multilaterale systeem te moderniseren is het belangrijk om ook ontwikkelingslanden bij de veranderingen te betrekken. Hij voegde toe dat hij binnen twee jaar grote veranderingen in het internationale systeem verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.