"Wereldbank moet weerstand tegen interne corrruptiebestrijding overwinnen"

Een externe expertengroep heeft een nieuw recept klaar voor de strijd tegen corruptie in Wereldbankprogramma’s. De spanningen tussen de interne anti-corruptie-eenheid en alle andere afdelingen van de instelling moeten uit de weg worden geruimd; anders raken klachten rond corruptie en malversaties nooit goed onderzocht, luidt het advies. De Belgische topjurist Walter Van Gerven maakte deel uit van de expertengroep.
De Wereldbank moet haar Departement voor Institutionele Integriteit (INT) grondig hervormen, vindt de zeskoppige expertengroep die geleid werd door Paul Volcker, de voormalige chef van de Amerikaanse Nationale Bank. “De aanpak moet voor de hele Wereldbankgroep volledig gecoördineerd gebeuren”, schrijft het panel in een rapport dat donderdag (13 september) werd gepubliceerd.
Het INT moet meer intern gewicht krijgen, suggereren de experts. Andere hervormingen moeten ervoor zorgen dat de corruptiebestrijders door andere Wereldbankmedewerkers niet meer worden gezien als lastposten die het hun moeilijk maken te presteren.
Wereldbankvoorzitter Robert Zoellick stemt in met veel van de besluiten van de expertengroep. “Het Volcker-rapport maakt duidelijk hoe groot de uitdagingen zijn om de kanker van corruptie te overwinnen in de operaties die door de Bank worden ondersteund”, zei Zoellick donderdag. “Nu is het aan ons.”
De Wereldbank heeft meer dan 10.000 mensen in dienst en leent per jaar meer dan 20 miljard dollar (14,4 miljard euro) uit aan grote ontwikkelingsprojecten. De Bank krijgt geregeld te maken met klachten rond corruptie. In het verleden zijn ook al medewerkers veroordeeld voor het aanvaarden van smeergeld of het tolereren van onfrisse praktijken. De Wereldbank heeft nooit schattingen bekend gemaakt van het bedrag dat de instelling verliest door corruptie, maar de lidstaten geloven dat het om erg veel geld gaat.
Het expertenpanel geeft toe dat het INT, de interne anti-corruptieafdeling, al “opmerkelijke successen” heeft geboekt. Toch werkt de afdeling niet naar behoren en zijn de relaties met sommige andere afdelingen in de Bank slecht, zeggen de experts. De medewerkers van het INT voelen zich vaak aangevallen door andere Wereldbankmedewerkers die ‘hun’ projecten willen verdedigen. Daardoor is er in het INT een bunkermentaliteit ontstaan, die de doorstroming van informatie bemoeilijkt.
De expertengroep stelt voor het hoofd van het INT te bevorderen tot vice-voorzitter. Er moet een externe raad komen die toezicht houdt op de afdeling. De bevoegdheid om misstappen van Wereldbankmedewerkers te onderzoeken die niets te maken hebben corruptie of fraude, zou naar een andere afdeling moeten gaan.
Het hoofd van het INT, Suzanne Folsom, werd benoemd door Paul Wolfowitz, de vorige voorzitter van de Wereldbank die moest opstappen nadat gebleken was dat hij zijn vriendin en Wereldbankcollega aan een forse loonsverhoging had geholpen. Net als Wolfowitz is Folsom een polariserende figuur binnen de Wereldbank. Dat heeft veel te maken met haar banden met de Amerikaanse Republikeinen. Er was ook kritiek op haar benoeming omdat ze ook als adviseur van Wolfowitz werkte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.