Wereldgemeenschap blijft aan zijlijn toekijken in Darfur

Tien jaar na de genocide in Rwanda is de wereldgemeenschap in staat veel sneller een etnische crisis op te merken en te voorkomen. Maar is de politieke wil bij de wereldleiders aanwezig om effectief tussen te komen? De aanslepende passiviteit tegenover de slachtpartij die regeringsgezinde milities aanrichten in de Darfur-regio in West-Soedan, doet het ergste vermoeden.

Een week nadat VN-secretaris-generaal Kofi Annan en talrijke wereldleiders waarschuwden dat de situatie in Darfur kan uitgroeien tot een “nieuw Rwanda”, lijkt er weinig veranderd. Arabische regeringsgezinde milities lijken door te gaan met “etnische zuiveringen” in de dorpen van inheemse zwart-Afrikanen. Het regime in Khartoum, dat de raids oogluikend
toelaat, heeft naar eigen zeggen een wapenstilstand bedwongen met de inheemse groepen die tegen de Arabische milities in het verzet kwamen. Maar onafhankelijke waarnemers die willen controleren of de wapenstilstand wordt nageleefd, mogen niet binnen in Soedan.

Duizenden zwarte dorpelingen zouden al zijn omgebracht. Het geweld heeft een vluchtelingenstroom van naar schatting 1 miljoen etnische Soedanezen op gang gebracht. Ze wijken uit naar andere gebieden in Soedan of naar het buurland Tsjaad, dat de toestroom van vluchtelingen niet meer aankan. Door het geweld hebben duizenden boeren niet kunnen zaaien. In de zomer wacht West- en Zuid-Soedan wellicht een enorme voedselramp.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei op 7 april dat de internationale gemeenschap moet tussenbeide komen, desnoods met geweld, “als hulpverleners en buitenlandse waarnemers niet onmiddellijk toegang zouden krijgen tot het rampgebied”. Ook de Amerikaanse president, George Bush, riep dezelfde dag de regering van Soedan op om “de wreedheden tegen de lokale bevolking te stoppen en hulpverleners onbeperkt toegang te verschaffen”.

“Er zijn genoeg zalvende veroordelingen en holle woorden gesproken, nu moet ook de effectieve actie volgen”, zegt de Amerikaanse professor Eric Reeves, die zich het lot van Soedan aantrekt. “Het regime van Khartoum zal maar gehoorzamen met een duidelijke stok achter de deur.” Die kan er volgens Reeves alleen maar komen onder leiding van Washington.

“Wat we nodig hebben is een resolutie van de VN-Veiligheidsraad”, zegt Jenera Rone, de Soedan-onderzoekster van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “Pas die kan ons het mandaat geven om in Darfur te werken.”

“De Internationale Crisis Groep publiceerde naar aanleiding van de tiende verjaardag van de genocide van Rwanda een rapport waarin stond dat de wereld veel beter is uitgerust om een nieuw Rwanda te voorkomen. Kofi Annan doet hard zijn best om de VN-taak van vredeshandhaving te hervormen. De vraag is of de politieke wil bij de VN-lidstaten aanwezig is om desnoods troepen te leveren. Eerlijk gezegd zie ik dat in het geval van Soedan niet meteen gebeuren”, besluit Rone. (BL/AD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.