WFP vreest dat Irak voedselcrisis in Afrika doet vergeten

De internationale donoren, waaronder de Verenigde Staten en Japan - reageren snel een met tientallen miljoenen euro’s op de flitsoproep die de Verenigde Naties vorige week lanceerden voor humanitaire hulp in Irak. Het Wereldvoedselprogramma is blij met de respons, maar hekelt het complete gebrek aan aandacht van de donoren voor de 40 miljoen Afrikanen die in zuidelijk Afrika door een hongersnood bedreigd worden.


In een gezamenlijke opvoering lanceerden zestien VN-organisaties en –programma’s begin vorige week een flitsoproep voor noodhulp (waarvan de helft voor voedselhulp) in Irak. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) schatte dat er de komende zes maanden 2,2 miljard dollar nodig is om structurele voedseltekorten en epidemieën te vermijden in Irak. Anderhalve week na de lancering van de oproep staat de WFP-teller al op 1,2 miljard dollar.

WFP-baas James Morris onderstreepte de ironie van die gulheid maandag tijdens een speciale zitting van de Veiligheidsraad over de voedselcrisis in Afrika. Dankzij het olie-voor-voedselprogramma beschikt het gemiddelde Iraakse gezin over voedselpakketten voor minstens een maand. “Ik kan u verzekeren dat de 40 miljoen Afrikanen, de meeste vrouwen en kinderen, het een ongelofelijke zegen zouden vinden om voor een maand ver voedsel te hebben,” zei Morris in New York.

Morris hekelde dat de internationale gemeenschap onverschillig blijft voor de hongersnood in zuidelijk Afrika, die al in september voorspeld werd. “Hoe komt het dat we voor Afrika routineus een niveau van leed en hopeloosheid accepteren dat we voor geen enkel ander deel van de wereld zouden tolereren?” Het WFP is bang dat de voedselhulp voor Irak ten koste gaat van het beperkte budget dat werd vrijgemaakt voor Afrika. “Geld voor Irak moet van nieuwe fondsen komen, en moet niet afgenomen worden van ons werk in Afghanistan, Noord-Korea en Afrika.” Slechts twee landen hebben beloofd dat niet te doen: Japan en Duitsland.

De wereldwijde voedselhulp is vorig jaar blijven dalen. Er werden in 2002 ongeveer 10 miljoen ton hulpgoederen getransporteerd, tegenover 15 miljoen in 1999. Volgens Morris komen chronische voedseltekorten nu frequenter voor in de ontwikkelingslanden, met uitzondering van China. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat voedseltekorten de grootste bedreiging vormenvoor de gezondheid van de wereldbevolking.

Bill Fletcher J., de voorzitter van TransAfrica Forum, sluit zich aan bij de kritiek van het WFP. “Veertig miljoen mensen in zuidelijk Afrika worden sinds september virtueel dood verklaard. Maar de wereld kijkt de andere kant op. Bush investeert miljarden dollars in een illegale oorlog, terwijl de echte bedreiging voor de mensheid het verschrikkelijke leed is dat zich ontvouwt in zuidelijk Afrika,” zegt Fletcher. Volgens TransAfrica Forum tonen de donoren ook een gebrek aan aandacht voor Noord-Korea en Afghanistan.

Stephen Lewis, de speciale VN-vertegenwoordiger voor HIV en aids, wees er drie maanden geleden al op dat zowel de donoren als de media een manifest gebrek aan aandacht voor Afrika hebben. “Ik wil u zeggen wat we allemaal tegen elkaar fluisteren: als er een oorlog in Irak komt, dan zal elke andere internationale humanitaire prioriteit, waaronder HIV en aids, een zonsverduistering meemaken,” zei Lewis in januari. Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan hekelde begin dit jaar al dat enkel Irak en Palestina nog de voorpagina’s van de kranten halen. De wereldwijde aids-epidemie – vooral in Afrika – zal “dit jaar meer slachtoffers maken dan de oorlog in Irak,” zei Annan. Frankrijk en de Verenigde Staten zouden de Afrikaanse voedselcrisis op de agenda willen van de vergadering van de club van rijke industrielanden G8, die voorzien is voor juni.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.