Zuid-Afrika bouwt anderhalf miljoen huizen in negen jaar tijd

Van alle successen die het African National Congres (ANC) na tien jaar regeren kan noteren, springt het woningbouwbeleid wel het meest in het oog. Tussen 1994 en 2003 werden 1,6 miljoen huizen uit de grond gestampt.

Evenals in veel andere sectoren, heeft de apartheid ook zijn sporen nagelaten in de huisvestingssituatie in het land. Toen Nelson Mandela, de voorganger van de huidige president Thabo Mbeki, in 1994 aan de macht kwam, was er een tekort van tussen de 1,4 en 3 miljoen woningen. Het aantal mensen dat in krotten en hutten woonde, lag tussen de 5 en 7,7 miljoen. Van de naar schatting 44,8 miljoen Zuid-Afrikanen had 60 procent geen elektriciteit, 16 miljoen mensen hadden geen schoon water en 22 miljoen moesten het zonder sanitaire voorzieningen stellen.

Nu, tien jaar later, zijn 1,6 miljoen extra huizen gebouwd voor de armen en 70 procent van de bevolking heeft elektriciteit. Negen miljoen mensen werden van water voorzien en 63 procent van de huishoudens beschikt over sanitaire voorzieningen.

Alles bij elkaar is de afgelopen tien jaar 7,3 miljard dollar (5,9 miljard euro)van het budget voor huisvesting besteed aan voorzieningen voor minder bedeelden. Voormalig oppositieleider en oud-president F.W. de Klerk, de laatste president van het apartheidstijdperk, prees het ANC onlangs voor het bereikte resultaat. Sankie Mthembi-Mahanyele, voormalig minister van Huisvesting, werd in oktober geëerd door het VN-Centrum voor Menselijke Nederzettingen (Habitat) voor zijn inzet.

Volgens de VN heeft Zuid-Afrika een internationaal record gevestigd als het gaat om het opleveren van huizen voor armen. Terwijl het land in negen jaar tijd anderhalf miljoen huizen bouwde voor meer dan zes miljoen mensen, bouwde een land als Cuba een half miljoen woningen in twintig jaar.

Het verbaast niemand dat het ANC in dit verkiezingsjaar het succesvolle huisvestingsbeleid breed uitmeet in de campagne. Over een maand worden voor de derde keer na de apartheid, presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. Voor het oog van de camera’s hielp president Mbeki twee weken geleden een familie met het dichtsmeren van een gat in hun lemen huis.

Toch zijn er kanttekeningen te maken bij het succesverhaal. De elektriciteit in de huizen valt geregeld uit en ook is er soms geen water. “De regering kan beter zorgen voor banen dan voor huizen,” zei een academicus uit Congo afgelopen week tijdens een internationale conferentie over Zuid-Afrika. Dertig procent van de Zuid-Afrikanen heeft volgens de officiële statistieken geen werk.

Uit een vorig jaar verschenen rapport van de Amerikaanse Organisatie voor Internationale Ontwikkeling (USAID), blijkt dat de Zuid-Afrikaanse regering de belofte om betaalbare huizen te bouwen voor mensen met de laagste inkomens, heeft waargemaakt. Maar de huizen bieden slechts eenvoudige beschutting. Ze zijn ongeveer 30 vierkante meter, met een dak van zink, zonder isolatie en hangend plafond en met ramen die geen rekening houden met zonlicht.
De bewoners branden ’s zomers bijna hun huizen uit en moeten ’s winters hoge stookkosten maken om het een beetje warm te houden. Bij de verbranding van kolen en de petroleum wordt de lucht in de huizen vervuild. Vooral bij kinderen kan dat de gezondheid negatief beïnvloeden. Volgens USAID is de Zuid-Afrikaanse regering zich inmiddels bewust geworden van het nut van ‘gezonde’ huizen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.