Zuid-Afrikaanse jongeren helpen elkaar HIV te bestrijden

Zuid-Afrika zet op verschillende plaatsen jongeren in tegen de verspreiding van HIV onder hun leeftijdsgenoten. “De kans is groot dat jongeren eerder luisteren naar het advies van hun eigen leeftijdsgenoten en zich aan hun gedrag gaan spiegelen”, gelooft loveLife, het grootste HIV-preventie-initiatief voor jongeren in Zuid-Afrika.
Zamani Cele studeert aan de universiteit van KwaZulu-Natal en is druk bezig brochures en condooms uit te delen over HIV. Ze organiseert informatievergaderingen om haar medestudenten te vertellen hoe ze zich kunnen beschermen tegen HIV, en hen proberen te overtuigen om zich te laten testen en indien nodig, te laten behandelen.

“Hoe meer mensen we daarvan kunnen overtuigen, hoe meer mensen voor hun ziekte zullen uitkomen. En dat is goed voor onze samenleving”, zegt ze.

Cele is een van de 348 studenten die de afgelopen twee jaar opgeleid zijn in het HIV-programma van deze universiteit, die HIV-positieve studenten ook gratis behandeling biedt.

HIV-preventie voor jongeren is broodnodig: op dit moment is één op tien van de Zuid-Afrikaanse jongeren HIV-positief. Dat toont een onderzoek uit 2004 van ngo loveLife, het grootste HIV-preventie-initiatief voor jongeren in Zuid-Afrika. Maar liefst 77 procent van de seropositieve jongeren tussen de 15 en 24 jaar zijn meisjes.

Verder leert de enquête dat tweederde van dezelfde leeftijdsgroep al seks had gehad. Meer dan de helft van hen gaf aan dat ze de laatste keer zonder condoom hadden gevrijd.

Maar zelfs jongeren hebben het soms moeilijk om tot hun leeftijdsgenoten door te dringen: “We delen vrouwencondooms uit, maar niemand wil ze aannemen als mensen erop staan te kijken. Mensen associëren aids met promiscuïteit”, zegt Mpho Bikitsha, een student geneeskunde.

Ntate Chris, hoofd van het aidsprogramma aan de universiteit van KwaZulu-Natal klaagt over het gebrek aan fondsen, waardoor ze niet meer campagnevoerders kunnen opleiden. Het programma krijgt jaarlijks 275.000 dollar (212.000 euro) van de universiteit. “Met het dubbele zouden we per jaar 500 campagnevoerders kunnen opleiden.” Niet overdreven voor een universiteit met 42.000 studenten. “Hopelijk krijgen we financiële steun van buitenaf”, voegt ze eraan toe.

De universiteit van Pretoria, in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad, heeft een soortgelijk programma als dat aan de universiteit van KwaZulu-Natal. En ook loveLife heeft het potentieel gezien van jongeren die bij hun leeftijdsgenoten campagne voeren om het tij van de HIV-verspreiding te keren. Deze organisatie voor HIV-preventie bij jongeren heeft een nationaal vrijwilligersprogramma opgezet met de naam ‘Baanbreker’. In dat programma kunnen jonge werklozen tussen 18 en 25 gedurende een jaar een cursus volgen die hen leert HIV te bestrijden bij jongeren. (JVP/ADR)

Moyiga Nduru

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.