Zuid-Afrikaanse vrouwen gaan voor sluik haar

Pruiken met sluik haar zijn in bij zwarte vrouwen in Zuid-Afrika. Maar ook vlechtjes worden steeds populairder. Kappers en producenten van haarverlengingen doen elk jaar betere zaken.


Een kapsel vlechten duurt traditioneel van vroeg in de ochtend tot ver in de namiddag. Met een pruik met sluik haar kan je op een paar minuten een nieuwe stijl creëren. Ik denk dat het te maken heeft met mensen die blank willen zijn. Het is alsof vrouwen denken ‘als ik mijn haar sluik draag, zal ik aantrekkelijker zijn, zegt Gugu Nyandeni, een junior account manager in een pr-bureau die zelf korte, funky dreadlocks heeft.

Maar deze visie stuit op een storm van protest. Pruiken bieden meer mogelijkheden. Het heeft niks te maken met zwart zijn - het gaat om een persoonlijke keuze, zegt haar collega Vangi Dlamini. Zij draagt zelf geen pruik, maar wel een bijzonder soort haarstukjes - die evenzeer een rechte look aan het haar geven.

Vroeger droegen vrouwen geen broeken, zegt Keth Dube, de man die Dlamini kapte. Nu doen ze dat wel, en dat is niet omdat ze mannen willen zijn. Afrikaanse mensen droegen vroeger huiden, nu dragen we textiel? Waarom? Omdat het comfortabel is.

Soapseries

Dlamini gelooft dat de interesse van zwarte Afrikaanse vrouwen voor sluik haar is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het komt van de zwarte Amerikanen, en ze zien er geweldig uit. We dachten vroeger dat het hun eigen haar was. Toen beseften we dat het niet zo was, en dat we hetzelfde kunnen doen.

Er zijn ook aanwijzingen dat de grootste inspiratie komt van binnenlandse soapactrices. De soaps beïnvloeden echt de modes, zegt Ally van Darling Hair Extensions. Mensen vragen om het kapsel van een actrice.

Urenlang vlechten

Vlechtjes vragen een veel grotere inspanning. Als oningewijde, vlechtloze blanke journalist, stelde ik me voor dat het creëren van een hoofd vol dunne vlechtjes samenvalt met urenlang praten in drukke kapsalons.

Maar in Johannesburg blijkt dat niet per definitie het geval. Salomé Ntanda, een kapster uit de Democratische Republiek Congo die al 15 jaar vlecht, werkt vooral bij klanten thuis. De meesten wonen in Standton (een rijke buitenwijk). Ze zijn bang om hier te komen, dus ga ik naar hen, zegt ze. Ntanda woont in een druk appartementsgebouw in het centrum - dat voor velen nog steeds bekendstaat als uiterst gevaarlijk.

Maar of het nu thuis of in een salon gebeurt, de vraag naar vlechtjes en andere haarverlengingen neemt toe in Zuid-Afrika. Elk jaar komen er meer concurrenten op de markt, en ondanks dat blijft onze omzet jaarlijks groeien met tien tot vijftien procent, knikt Mukhtar Ally. Hij is marketing manager van Stripes Industry, de producenten van Darling Hair Extensions. Ze verkopen vlechten, andere haarstukjes en pruiken.

Af en toe heeft kapster Ntanda blanke klanten van wie ze het haar moet vlechten.
Account manager Nyandeni zegt dat ze vaak blanke mannen en vrouwen ziet in de kuststad Kaapstad. Ze zien er geweldig uit, je vraagt ze af waar ze vandaan komen. Ik veronderstel uit het buitenland.

Eerder dit jaar stond in de Zuid-Afrikaanse kranten dat een exclusieve school in Johannesburg, Dainfern College, een blanke tiener bestrafte omdat ze vlechtjes droeg op school. De leerling en haar ouders protesteerden, omdat de school zwarte leerlingen wel toelaat hun haar zo te dragen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.