Zweden, Ierland en Groot-Brittannië helpen Afrika het best

Zweden, Ierland en Groot-Brittannië doen het meest voor de ontwikkeling van Afrika. Nederland komt op de vierde en België op de tiende plaats in de Commitment to Development Index for Africa. Die rangschikt 21 industrielanden naar de mate waarin hun beleid het armste continent ten goede komt.
De index, een initiatief van het Amerikaanse Centre for Global Development (CGD), houdt niet alleen rekening met de ontwikkelingshulp aan en de investeringen in Afrika, maar ook met de toegang die landen bieden aan Afrikaanse exporteurs, hun zorg voor het milieu, hun migratiepolitiek en de steun voor multilaterale vredesinitiatieven. Landen verliezen punten voor de uitvoer van wapens naar autoritaire regimes in Afrika.

Zweden en Ierland eindigen op de eerste plaatsen omdat ze massaal hulp leveren en veel ondernemen op veiligheidsvlak. Groot-Brittannië is een belangrijke investeerder in Afrika en scoort goed met zijn migratie- en milieupolitiek.

Nederland dankt zijn vierde plaats aan de omvangrijke ontwikkelingshulp voor en forse investeringen in Afrika en aan zijn goede milieubeleid. België doet overal gemiddelde scores optekenen, zonder negatieve uitschieters. Daardoor eindigt België op een tiende plaats.  

Zuinig op hulp



Japan staat afgescheiden laatste in de rangschikking. Het land is zuinig op ontwikkelingshulp, laat nauwelijks migranten toe en voert een streng protectionistisch beleid, met invoerheffingen op rijst die tot 800 procent bedragen. Ook de VS scoren niet zo goed. In verhouding tot hun economische macht houden de Amerikanen de vinger stevig op de knip, en ook het Amerikaanse milieubeleid draait volgens het CGD negatief uit voor Afrika.

Ontwikkelingsorganisaties hebben kritiek op de invulling van sommige criteria. De VS krijgen bijvoorbeeld een hoge waardering voor hun inzet voor vrede en veiligheid in Afrika. Maar volgens Africa Action, een groep uit Washington, gaat de Amerikaanse veiligheidspolitiek in Afrika de gevaarlijke kant op. Met name de oprichting van Africom, de commandocentrale van het Amerikaanse leger voor Afrika, kan volgens Africa Action voor bijkomende ontwikkelingsproblemen zorgen. Het leger dreigt namelijk zwaarder te gaan wegen op beleidsterreinen die traditioneel in handen waren van de Amerikaanse ontwikkelingssamenwerking of Buitenlandse Zaken.

Volgens Steve Roodman van het Centre for Global Development (CGD) kunnen alle landen in de rangschikking meer doen om Afrika te helpen. Elk land scoort immers relatief slecht op een aantal categorieën.

Hulp voor Afrika lijkt de komende tijd nog belangrijker te gaan worden. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank waarschuwde maandag dat de internationale voedselcrisis veel Afrikaanse landen weer terrein doet verliezen in hun strijd tegen honger en armoede. De bank vraagt de rijke landen met meer hulp over de brug te komen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.