Algengroei verstikt Baikalmeer

Ecologen waarschuwen dat het Baikalmeer in het zuiden van Siberië, het oudste en diepste zoetwaterreservoir ter wereld, als gevolg van afvaldumping verandert in een moeras van algen. De Russische overheid heeft miljoenen beloofd om het meer te redden.

  • F. lamiot (CC BY-SA 2.5) Buitensporige algengroei, veroorzaakt door eutrofiëring F. lamiot (CC BY-SA 2.5)

Russische media citeren een rapport van Baikal Environmental Wave (BEW), een milieuorganisatie in Irkoetsk, waarin gesteld wordt dat elk seizoen 160 ton vloeibaar afval in het meer gedumpt wordt door campings. Deze campings laten hun afval ophalen door afvalverwerkers, maar die zouden het illegaal in het meer of rivieren in de buurt dumpen.

De grootste vervuilers zijn echter schepen en plezierjachten. Zij produceren jaarlijks 125.000 ton afval. Daarvan wordt slechts 1.600 ton fatsoenlijk verwerkt, volgens het rapport.

Het afval heeft een sterke groei van algen en andere plantensoorten veroorzaakt, die het natuurlijke drainagesysteem in het meer blokkeert en de oorspronkelijke vegetatie verdringt.

Papierfabriek

Milieuactivisten pleiten ervoor om vrachtwagens van afvalverwerkingsbedrijven uit te rusten met gps-systemen, zodat gecontroleerd kan worden waar ze hun afval afleveren. Ook zou moderne technologie ingezet kunnen worden om het meer schoon te maken en de plaatselijke bevolking voor te lichten over de problematiek. Vrijwilligers halen nu al veel afval uit het meer.

In 2013 besloot de Russische regering een papierfabriek bij het Baikalmeer te sluiten. Deze fabriek was tot dan toe de grootste vervuiler, maar ook een van de grootste werkgevers, in het gebied.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Ecologie van de regio Irkoetsk, Oleg Kravtsjuk, zei onlangs de komst van “milieuvriendelijke bedrijven” te willen stimuleren. Sinds de sluiting van de papierfabriek is de werkloosheid in de regio gestegen van 1,2 naar 6 procent. Zo’n tweeduizend werknemers van de fabriek slaagden er na de sluiting niet in nieuw werk te vinden, meldt de Russische krant Pravda.

Waterzuivering

Volgens persbureau Rianovosti heeft de Russische regering eind augustus aangekondigd ruim 6 miljoen euro uit te trekken voor bescherming van het meer. Dat geld moet onder meer gebruikt worden voor waterzuiveringsfabrieken en afvalverwerking. Dit jaar geven de Russische autoriteiten bijna 13,5 miljoen euro uit aan een federaal programma om het meer te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.