Gebrek aan nazorg en belemmeringen voor toegang tot medische diensten

In conflictgebieden lopen vrouwen tot 7 keer meer risico bij abortus

 DFID - UK Department for International Development (CC BY 2.0)

In conflictgebieden lopen vrouwen tot 7 keer meer risico bij abortus

Vrouwen in conflictgebieden in Afrika lopen tot zeven keer meer kans op ernstige complicaties na een abortus. Dat blijkt uit cijfers van Artsen Zonder Grenzen.

Abortusgerelateerde complicaties behoren tot de belangrijkste oorzaken van moedersterfte, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ondanks vooruitgang in de afgelopen decennia blijven de meeste sterfgevallen het gevolg van abortussen die in onveilige omstandigheden worden uitgevoerd.

Veel vrouwen komen in het ziekenhuis terecht nadat ze zelf een zwangerschapsafbreking hebben ingeleid.

Uit het onderzoek blijkt dat het verbeteren van de zorg - met name de nazorg, anticonceptiediensten en veilige abortusprocedures - de sterfgevallen als gevolg van deze tragische gebeurtenissen aanzienlijk zou kunnen verminderen.

Volgens Artsen Zonder Grenzen (AZG) is dit een van de eerste studies in zijn soort, uitgevoerd in ziekenhuizen in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek en de staat Jigawa in het noorden van Nigeria.

De hulporganisatie voerde het onderzoek uit in samenwerking met internationale kenniscentra en de ministeries van Volksgezondheid van beide landen.

Seksueel geweld en ongewenste zwangerschappen

De studie toont aan dat ernstige complicaties vijf tot zeven keer vaker voorkomen in conflictgebieden in vergelijking met  stabielere regio’s in Afrika. De complicaties zijn meestal het gevolg van bloedingen. De ernst van de problemen neemt toe door een gebrek aan nazorg en belemmeringen voor de toegang tot medische diensten.

Het probleem wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan toegang tot veilige abortussen. Veel vrouwen komen in het ziekenhuis terecht nadat ze zelf een zwangerschapsafbreking hebben ingeleid.

Meer dan twee derde van de ondervraagden in Bangui en bijna alle ondervraagden (95 procent) in de staat Jigawa hadden onveilige methoden gebruikt om een abortus te laten uitvoeren.

Vrouwen hebben in conflictgebieden vaak te maken met een verhoogd risico op seksueel geweld.

Het gaat dan om instrumentele methoden die in onveilige omstandigheden worden uitgevoerd met stompe metalen voorwerpen of maniokstokken, injecties en traditionele medicijnen.

Bovendien hebben vrouwen in conflictgebieden vaak te maken met een verhoogd risico op seksueel geweld, wat het risico op ongewenste zwangerschappen en het gebruik van onveilige abortusmethoden vergroot.

Daar komt bij dat vrouwen in die gebieden moeilijk aan moderne anticonceptiemiddelen kunnen komen, wat enkel maar bijdraagt aan het probleem.

Artsen Zonder Grenzen roept overheden en donoren op om dringend werk te maken van veilige abortuszorg en anticonceptiemethoden in conflictgebieden om het risico op ernstige complicaties en sterfgevallen te verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.