In-vitrofertilisatie eindelijk weer toegestaan in Costa Rica

Costa Rica staat in-vitrofertilisatie (ivf) eindelijk weer toe. Het was het enige land ter wereld waar de techniek lange tijd verboden was. Het legde jarenlang een uitspraak van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten naast zich neer.

  • ZEISS Microscopy (CC BY-NC-ND 2.0) Costa Rica had in-vitrofertilisatie in 2001 verboden, een unicum in de wereld. ZEISS Microscopy (CC BY-NC-ND 2.0)

Conservatieve groepen in het land lagen dwars.

De centrumlinkse president Guillermo Solís heeft een decreet uitgevaardigd waarmee Costa Rica zich eindelijk schikt naar een uitspraak van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten. Die oordeelde al in 2012 dat het Costa Ricaanse ivf-verbod de Amerikaanse Conventie voor Mensenrechten schond.

Costa Rica kreeg zes maanden de tijd om het verbod in te trekken. Maar conservatieve groepen in het land, vooral de Rooms-Katholieke Kerk, lagen dwars.

Recht op leven van embryo

Costa Rica had in-vitrofertilisatie in 2001 verboden, een unicum in de wereld. Het Hooggerechtshof had toen geoordeeld dat ivf het recht op leven schond van de embryo’s die niet in de baarmoeder worden geplaatst.

Twaalf Costa Ricaanse paren trokken naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Ze kregen gelijk. De commissie riep artikel 17 van de Amerikaanse Conventie voor Mensenrechten in: die bepaalt dat elke man en vrouw het recht hebben een gezin te vormen.

Discriminatie

‘Het ging om discriminatie’, zegt advocaat Hubert May, die enkele koppels vertegenwoordigt. ‘Het discrimineerde wie niet de middelen had om naar het buitenland te gaan om hun wens in vervulling te laten gaan, of wie zijn huis ervoor moest hypothekeren of een lening moest vragen.’

Met het nieuwe decreet wordt ivf opgenomen als een reguliere ingreep in het socialezekerheidssysteem. Zo kunnen ook paren met minder middelen de ingreep vragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.