Dr Mukwege ontvangt Sacharovprijs

Op 26 november 2014 ontvangt dr. Denis Mukwege de Sacharovprijs van het Europees Parlement voor zijn strijd tegen seksueel geweld in Oost-Congo. Zowel de minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, feliciteerden vandaag de Congolese dokter die een paar dagen geleden ook al de “Solidariteitsprijs” mocht ontvangen van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis.

Dr Denis Mukengere Mukwege in zijn kantoor in het Panzi-ziekenhuis

‘Denis Mukwege heeft zich bijzonder verdienstelijk getoond in de strijd voor vrouwenrechten, een belangrijk aandachtspunt in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking’, aldus vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. ‘De erkenning voor Dr. Mukwege is tegelijk een waardering voor al de mensen die zich inzetten voor het versterken van vrouwenrechten.’

De Sacharov Prijs voor vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Hij werd gecreëerd om de collectieve of individuele personen te eren die proberen om de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden te verdedigen. Malala Yousafzaia won vorig jaar de prijs voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes in Pakistan.

Vechten voor vrouwenrechten

De uit de Democratische Republiek Congo (DRC) afkomstige gynaecoloog Denis Mukwege richtte in 1998 tijdens de burgeroorlog het Panzi-ziekenhuis op in Bukavu (Zuid-Kivu) en verzorgde er sindsdien duizenden slachtoffers van seksueel geweld. De burgeroorlog is officieel dan wel voorbij, maar er zijn nog regelmatig conflicten in het oosten van de DRC die gepaard gaan met aanvallen tegen burgers en verkrachtingen.

‘Dokter Mukwege is een bijzondere mensenrechtenactivist, hij klaagt al jaren openlijk de oorlog in aan.’

Mukwege is ondertussen uitgegroeid tot ‘s werelds belangrijkste deskundige in het herstel van interne fysieke schade veroorzaakt door groepsverkrachting. Zijn inzet voor vrouwenrechten wordt evenwel niet door iedereen geapprecieerd. In 2012 ontsnapte hij nog aan een aanslag.

De middenveldorganisaties Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen juichen de bekroning van dr Mukwege toe. ‘Dokter Mukwege is een bijzondere mensenrechtenactivist, hij klaagt al jaren openlijk de oorlog in aan. Moedig wijst hij de Congolese overheid, de buurlanden en de internationale gemeenschap op hun verantwoordelijkheid’, zegt Nadia Nsayi,  beleidsmedewerker van Pax Christi.

Tegelijkertijd doen ze een oproep aan de Europese beleidsmakers en de nieuwe Belgische regering om daadwerkelijk te wegen op het vredesproces in de voormalige Belgische kolonie. ‘De Belgische regering moet een strategisch Congobeleid uitstippelen, in overeenstemming met het regeerakkoord’, menen de organisaties. In februari 2013 ondertekenden Congo, tien andere Afrikaanse landen, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties een vredesakkoord. ‘De terugkeer van vrede is essentieel voor de socio-economische ontwikkeling in Congo.’

Dr. Mukwege ontving in 2011 al de prijs de Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk. Naar aanleiding van die prijsuitreiking had MO* een gesprek met de laureaat, die gelooft dat het seksueel geweld deel uitmaakt van een internationaal gevecht om de bodemrijkdommen van Congo. Je kan het interview hier herlezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.